NATO va propune o cooperare strânsă cu Georgia, dar nu aderarea

Imagine postare

natoNATO a anunţat miercuri că va propune în curând Georgiei o cooperare în domeniul Apărării, dar fără să meargă până la o aderare, un subiect sensibil în relaţiile cu Rusia în contextul crizei ucrainene, relatează AFP.

Reuniţi la Bruxelles, miniştrii de Externe din cele 28 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice au decis să „dezvolte un pachet substanţial pentru Georgia, cu scopul de a o ajuta să se apropie de NATO”, a declarat miercuri secretarul general al organizaţiei Anders Fogh Rasmussen.

„Vom examina” măsurile „în săptămânile viitoare”, înaintea summitului NATO de la Newport (Marea Britanie), în perioada 4-5 septembrie, a precizat el.

Atentă să-şi consolideze securitatea în faţa ameninţării ruse, Georgia spera să obţină la acest summit lansarea negocierilor şi declanşarea Planului de acţiune în vederea aderării, prima etapă a acestui proces.

În 2008, la summitul de la Bucureşti, NATO a afirmat că Georgia şi Ucraina au vocaţia să adere la blocul militar, dar fără să stabilească o dată în acest sens. Acest anunţ a fost denunţat de Rusia, ostilă unei prezenţe NATO la frontierele sale.

„Nicio ţară nu dispune de un vot de veto faţă de extinderea NATO”, a subliniat miercuri Rasmussen, dând asigurări că „uşa NATO rămâne descisă” unor noi membri.

Însă statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice au poziţii divergente în cazul Georgiei, o ţară care participă în mod activ la numeroase misiuni ale organizaţiei în Afganistan şi care a mobilizat recent trupe în Republica Centrafricană, în cadrul misiunii UE.

În opinia unora, aderarea sa ar prezenta riscuri la adresa NATO, ai cărei membri sunt legaţi printr-o datorie de solidaritate, potrivit articolului 5 al actului său fondator, în cazul în care un membru este ameninţat. Însă, de la războiul-fulger cu Rusia din 2008, „Georgia a pierdut controlul asupra unei părţi a teritoriului său”, Osetia de Sud şi Abhazia trecând sub control rusesc, a subliniat un diplomat.

În afară de Georgia, alte trei ţări din Balcani doresc să se alăture NATO, şi anume Muntenegru, Bosnia-Herţegovina şi Macedonia.

„Vom examina cel mai târziu la sfârşitul lui 2015 dacă invităm Muntenegru”, ţara care a avansat cel mai mult în acest proces, „să se alăture Alianţei Nord-Atlantice”, a precizat Rasmussen.

sursa: realitatea.net