Negruța spune câți bani au fost recuperați din miliardele furate: „Candu dezinformează”

Imagine implicită

Deocamdată niciun ban nu a fost recuperat în urma fraudei bancare, susține expertul economic Veaceslav Negruța, care a analizat ultimele informații oferite de Banca Națională în acest sens.

Potrivit fostului ministru al Finanțelor, președintele Parlamentului Andrian Candu, dar și unele instituții mass-media afiliate PDM, dezinformează atunci când susțin că ar fi fost recuperate anumite sume din banii fraudați.

1. Din informația BNM reiese că minfinului ia revenit în perioada octombrie 2016 – decembrie 2017 doar 290 milioane lei.
2. Aceste mijloace, 290 milioane, au fost încasate de administratorii de proceduri de lichidare a băncilor în proceduri de insolvabilitate. și nu din „recuperări de miliarde”.
3. În 2017 din bugetul de stat au fost distrasi 668 milioane lei pentru deservirea „garanției convertite în datorie de stat”. din buget și nu din „recuperări de miliarde”.
4. Pentru recuperări de fonduri fraudate, conform directorului cna, deocamdată „“Conform legislației privind funcționarea Agenției Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI), toate bunurile sechestrate urmează a fi valorificate. Astăzi, ARBI nu poate valorifica niciun bun din cele sechestrate, deoarece nu există un regulament în acest sens. Este o chestie de procedură, birocratică, însă dacă o încălcăm riscăm să ne fie anulate toate acțiunile”.
”, a menționat Negruța pe Facebook.

El a precizat că aceste informații sunt destul de clare și că până în prezent nu a fost recuperat niciun ban din ce s-a fraudat.

„Mulțumesc bnm pentru această info mult mai clară!
Mai rămâne și minfin să-și facă meseria și să răspundă clar la niște întrebări mai vechi.
Toate – pentru a-l informa corect pe președintele Parlamentului, care n-ar trebui să dezinformeze publicul care are de rambursat încă 24 de ani înainte din garanția emisă în 2014 și convertită în datorie în 2016. Dacă autoritățile tot tărăgănează investigarea și recuperarea miliardelor extrase anterior (kroll știe de ce).
să fie clar: nimic, deocamdată, n-a fost recuperat din „miliardele furate”. chiar dacă președintele parlamentului insistă pe „un miliard recuperat”, iar unele mijloace afiliate autorităților – „pe două miliarde”.  Z
ero!”, a precizat acesta.

Sursa:cotidianul.md