NEREGULI: Persoane suspecte în secțiile de votare, agitație electorală și deficiențe în registrul electronic

Imagine implicită

Misiunea de Observare a alegerilor a Asociației Promo-LEX a înregistrat deficiențe la începutul procesului de vot în turul doi de scrutin din Chișinău.

Șeful Misiunii, Pavel Postica, a declarat într-o conferință de presă că observatorii au înregistrat două cazuri de prezență a publicității electorale în preajma secțiilor de votare. La patru secții de votare din sectorul Centru, urnelor de vot le-au fost aplicate două sigilii, și nu patru cum prevede regulamentul, transmite IPN.

Potrivit lui Pavel Postica, două secții de votare s-au deschis mai devreme de ora 07.00, iar cinci și-au început activitatea câteva minute mai târziu. În cazul a cinci secții de votare observatorii au depistat că le-au fost repartizate mai mult de cinci mii de buletine de vot, contrar regulamentului.

 Patru secții de votare au pe listele electorale de bază mai mult de trei mii de alegători. La o secție de votare unui alegător i s-a permis să voteze fără de fișa de însoțire.

Șeful Misiunii mai spune că au fost atestate două cazuri de prezență a persoanelor neautorizate în interiorul secțiilor de votare, dar și în preajma acestora. Acestea se prezintă ca fiind observatori, dar nu au legitimații.

Simpatizanții unui partid politic au încercat să facă agitație electorală în favoarea unui concurent. Deși li s-a cerut să părăsească secția de votare, aceștia nu s-au conformat cerințelor. Deficiențe în funcționarea registrului electronic al alegătorilor au fost înregistrate în două cazuri.

La două secții de votare doi alegători nu s-au regăsit în lista electoală de bază, iar la o altă secție de votare în listă era prezentă o persoană decedată. O persoană care s-a prezent asistent social a adus la o secție de votare 12 cereri privind votarea la locul aflării, iar la o altă secție de votare o persoană a adus două cereri în numele a doi locuitori ai capitalei care, la fel, au solicitat urna mobilă.

Sursa:jurnal.md