New York Times: Primarul de Hîncești, membru PD, spune că locul Moldovei e în Uniunea Vamală

Imagine implicită

alexandru_botnari-586x319Primarul orașului Hîncești, Alexandru Botnari, membru al Partidului Democrat, declarat „proeuropean”, susține într-un articol publicat de către publicația americanăThe New York Times că pentru Republica Moldova ar fi mai bine dacă ar fi membră a Uniunii Vamale.

Pe pagina online a ziarului american a fost publicat un articol despre „lupta” dintre Rusia și Uniunea Europeană pentru Moldova, pe care, Bruxelles-ul se pare că a pierdut-o.

The New York Times îl citează pe  un diplomat european de rang înalt, care a cerut să nu fie nominalizat pentru a vorbi liber și s-a plâns că politicienii „proeuropeni” moldoveni au fost „foarte buni în a interpreta partitură europeană” pentru a impresiona Bruxelles-ul. Dar în realitate, a adăugat el, „ei au stricat totul”, discreditând atât propriile partide proeuropene, cât și Uniunea Europeană. Ca urmare, multe persoane obișnuite cred acum că „Rusia nu poate fi mai rea”.

„Aceasta este cu siguranță și concluzia la care a ajuns Alexandru Botnari, primarul din Hîncesti, un orășel din centrul Republicii Moldova, pe care UE l-a promovat ca exemplu de beneficii pe care le-a avut apropierea de Europa. Acestea ar fi trebuit să includă finanțări pentru ca toți locuitorii orașului să aibă apa curentă și instalații sanitare moderne”, menționează The New York Times.

Din nefericire, a spus Botnari, ținând în mâini o broșură despre succesele Republicii Moldova în Parteneriatul Estic, „realitatea este total diferită”. Doar o treime din casele din Hîncesti au canalizare, multe nu au apă potabilă și aproape toate drumurile din afară centrului sunt pline de gropi.

„Deși este membru al Partidului Democrat, formațiune așa-zis proeuropeană, primarul a declarat că Republica Moldova ar duce-o mai bine, cel puțin din punct de vedere economic, dacă ar adera la Uniunea Vamală a lui Putin”, subliniază publicația.

Uniunea Europeană, concluzionează publicația, pierde lupta cu Rusia în privința Republicii Moldova, iar asta se întâmplă, în mare parte, din cauza clase politice așa-zis proeuropene de la Chișinău, care a compromis acest deziderat.

Sursa:independent.md