Noapte bună, procurori fraudaţi, de Victor CRĂCIUN

Imagine postare

PGFie cu, fie fără voia lor, procurorii au fost fraudați ieri, în cadrul adunării generale, fără niciun fel de dubii.

Marea majoritate a celor „aleși” de comisia condusă – surpinzător – de procurăreasa anonimă Elena Neaga, protejata lui Mașnic, protejatul lui Zubco, Garaba și Plahotniuc, sunt personaje odioase, implicate în scandaluri răsunătoare, toate făcînd parte din anturajul păpușarului Plahotniuc. Venim la cald cu primele caracteristici ale acestora pentru a înțelege că după cele întîmplate, procuratura a rămas definitiv în mîinile celui care a capturat-o și a parșivit-o în cel mai iritant mod posibil, stăpînul lui Zubco, Gurin, Garaba și a întregii Republici Moldova!

Așadar, cine sunt cei şase membri în Consiliul Superior al Procurorilor?

Mircea Roşioru, şef al Direcţiei judiciare; membru în grupul de lucru de elaborare a Concepției de reformare a procuraturii, condus de finul avocatului lui Plahotniuc, concepție criticată dur de experți, mass-media și societatea civilă, deși are calități bune, potrivit presei a fost racolat și influențat de echipa Zubco-Garaba

Ruslan Popov, şef al Direcţiei control al urmăririi penale şi asistenţă metodică; a fost urmărit penal în cauză pornită la 04.10.2013 de către Procurorul General în baza art. 3521 Cod Penal, ре faptul declaraţiei necorespunzătoare a datelor despre venituri şi proprietăţi făcută de către procurorul Ruslan Popov la întocmirea declaraţiei despre venituri şi proprietăţi pentru anul 2012, depusă la Comisia Naţională de Integritate.

Conform rechizitoriului, procurorul Ruslan Popov, contrar prevederilor art.4 al Legii nr.1264 din 19.07.2002 privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii persoanelor cu funcţie de demnitate publică, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţie de conducere, – a omis să le înscrie în declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi depusă la 25.03.2013 – patru terenuri și o casă de locuit individuală de 211,8 metri pătrați.

Potrivit presei, fiind șantajat cu finalizarea dosarului penal pe de o parte, și excluderea sa și a soției sale din rîndurile procuraturii pe de alta, Popov a acceptat funcția în care va efectua controlul asupra procuraturii Anticorupție, condusă de Harunjen, CUMĂTRUL lui Gurbulea, procurorul comunist al lui Voronin și Plahotniuc! Conformîndu-se, Popov s-a ales cu o funcție importantă și cu dosarul clasat, dîndu-și cuvîntul că va fi în continuare loial față de Gurin și Garaba.

Viorel Tureac, procuror al municipiului Bălţi; este caracterizat de foștii săi colegi drept o persoană liniștită dar lipsită de caracter, influențată de Garaba. În funcția de procuror al municipiului Bălți a fost numit de către procurorul communist Gurbulea.

Remus Moroz, procurorul raionului Hînceşti; acesta a activat ca procuror simplu la Ocnița, apoi adjunct la Leova. Conform presei, acesta a câștigat concursul pentru funcția de procuror al raionului Hîncești în mod incorect, fiind susținut în mod decisiv de către Valeriu Zubco.

Vasile Stoinov, procurorul raionului Comrat; a activat două termene ca procuror al raionului Taraclia, apoi a fost numit procuror la Comrat.

Eduard Maşnic, procuror în sectorul Buiucani, de departe cel mai controversat membru al noului consiliu. Potrivit presei, acesta a fost mâna dreaptă a lui Zubco și urma să fie numit procuror general adjunct de către protectorul său, care l-a ajutat să cîștige concursul simulat la funcția de procuror al sectorului Buiucani la care a participat și a pierdut fostul procuror al municipiului Chișinău, ex procurorul general adjunct, Vasile Pascaru. În comisia de numărare a voturilor a fost inclusă adjuncta acestuia, Neaga cu care a activat și în cadrul procuraturii din Strășeni.

În echipa Colegiului de Calificare au fost aleşi 9 procurori din cei 17 înscrişi în concurs. Aceştia sunt:

Viorel Morari, şef al secţiei conducere a urmăririi penale în organele centrale, cumătrul ex procurorului comunist Gurbulea, persoană din anturajul direct al lui Plahotniuc, executant al unor dosare politice la comandă, una dintre persoanele care deține un număr de telefon mobil cu care discută direct cu Plahotniuc!

Igor Popa, procuror al sect.Rîşcani mun.Chişinău, „Procurorul Popa trebuia imediat să înceapă ancheta, mai ales că avea suficiente probe pentru a atrage la răspundere diferiţi factori de decizie. Dacă avea aceste imagini înseamnă că le-a ascuns şi a tergiversat anchetarea cazului. Aici e vorba de încălcarea legii şi cred că ar trebui de tras la răspundere penală pentru acesta”, menţiona încă în 2010 preşedintele interimar Mihai Ghimpu. La scurt timp după aceasta, potrivit unor surse din cadrul PG, Igor Popa şi-a anunţat demisia, fiind readus în cadrul procuraturii de Zubco, actualmente fiind protejat de Garaba. Este finul de cununie al lui Chitoroagă, mâna dreaptă a lui Zubco și Garaba. La rândul său Popa este naşul procurorului Ruslan Toma, care a executat nemijlocit ancheta de urmărire penală în dosarul Valeriu Pasat și a susținut învinuirea de stat în instanțele de judecată.

Valeriu Bodean, procuror pentru misiuni speciale,

Sergiu Gavajuc, şef al Serviciului Nord Anticorupţie,

Alexandru Raţă, procurorul raionului Străşeni, a fost destituit și retrogadat din funcția de procuror al raionului Strășeni. După promovarea lui Mașnic la Chișinău de către Zubco, succesor al său a fost numit Alexandru Rață. De remarcat că acesta și-a început cariera activînd în diferite funcții în organizații de comsomol.

Marcel Dumitraş, şef al secţiei judiciar civilă, este o persoană susținută de Garaba.

Leonid Turculeţ, procurorul raionului Cahul, a fost numit în funcție de Valeriu Zubco.

Nicolae Geru, procurorul sect. Centru mun. Chişinău, unul dintre cei mai apropiați procurori din anturajul lui Plahotniuc.

Pentru Colegiul Disciplinar 16 procurori au depus dosarele. Înainte de a începe procedura de votare, preşedintele Comisiei de Alegeri, Elena Neaga, adjuncta lui Mașnic de la procuratura sectorului Buiucani, a anunţat că Gheorghe Nogai şi-a retras candidatura, însă numele lui a figurat pe listă. Aleşi au fost:

Nicolae Chitoroagă, procurorul interimar de transport, transferat aici pentru două scopuri – de a supraveghea și organiza procedurile de privatizare a căilor Ferate și a obiectivelor din cadrul ministerului Transporturilor, controlat de PD, dar și pentru a fi propus la funcția de membru al CD din partea procuraturii Transporturi, deoarece șansele de a fi promovat de către procuratura Generală erau minime, și asta pentru că Chitoroagă nu se bucură de autoritate printre colaboratorii PG. Este omul lui Zubco. A activat la CCCEC unde a instrumentat mai multe dosare legate de numele afaceristului Plahotniuc pe care le-a rezolvat în favoarea acestuia.

Ziarul Timpul a scris că acesta putea intra oricând la procurorul general, cu orice propunere, inclusiv de promovare sau eliberare a vreunui procuror. „Chitoroagă este şi un bun prieten cu un alt fost procuror general – Valeriu Gurbulea, încă de pe când lucrau împreună la Procuratura Centru. A fost şi şef al Direcţiei urmărire penală a CCCEC, unde a activat pe timpul când la comanda lui Vladimir Voronin se ţinea lanţ teroarea asupra Primăriei Chişinău – amintim dosarele Urecheanu, Şarban, Modârcă, Becciev. Tot atunci, Centrul l-a arestat pe Victor Ţurcan, preşedintele Victoriabank, timp în care banca a fost suspusă unui atac de tip raider (ulterior, Ţurcan a fost achitat de instanţa de judecată)“.

„Chitoroagă este naşul altui procuror – al lui Igor Popa, şeful Secției de cercetare a cazurilor excepționale. Anume în această secţie au fost realizate cele mai „murdare” dosare, inclusive cele legate de evenimentele din 7 aprilie, comandînd judecarea și anchetarea tinerilor direct în Comisariatele de poliție.

Victor Comerzan, procurorul raionului Briceni, a fost numit ilegal de către Zubco, la rugămintea și insistența lui Urechean, căruia îi revenise, conform algoritmului, funcția de procuror. Ulterior, presa a scris că funcția respectivă a fost cumpărată de oligarhul Plahotniuc cu 2.000.000 de euro și o deține pînă în prezent, indiferent cine este numit procuror general.

Alexandru Nichita, Şef secţie investigaţii financiar-economice, adjunctul pe viață al lui Garaba. Este important de știut că la alegerile precedente al CSP, despre care unii procurori au declarat că au fost fraudate, acesta a fost președintele comisiei de numărare a voturilor…

Serghei Cebotari, procurorul raionului Soroca, este o persoană sustinută de Zubco

Ion Popa, procurorul raionului Floreşti, o persoana recalcitrantă, a obținut funcția ca unic candidat susținut de Garaba. A deținut funcția de membru în Colegiu și în mandatul precedent, fiind selectat de Zubco și Garaba.

Vladimir Lupu, adjunct al Procurorului municipiului Chişinău, ruda lui Marian Lupu, prietenul la cataramă al lui Garaba. Deși se afla în concediu, acesta a sosit la locul accidentului în care a fost implicat amicul său Garaba, amenințîndu-l pe șoferul microbuzului. Împreună cu Gherasimenco este eternul procuror al municipiului Chișinău cu misiunea de supraveghere a intereselor lui Plahotniuc și a Partidului Democrat.

Vlad Guţan, şef adjunct al secţiei control a urmăririi penale

Ruslan Caraivan, procuror UTA Găgăuzia

Şi Marcel Cimbir, Procurorul sectorului Botanica din Chişinău. Acesta este ginerele plenipotențiar al lui Veaceslav Untilă, fost șef al Inspectoratul Ecologic de Stat, membru activ al Partidului Liberal. Conform presei, acesta a obținut funcția după ce Untilă, prin intermediul lui Ghimpu, a obținut aprobarea lui Plahotniuc. Este unul dintre puținii procurori care nu a intrat în Colegiu pe filiera Zubco-Garaba.

Noapte bună, procuratură!

Noapte bună, procurori fraudați.

Noapte bună, Europa!