Numărul etnicilor ruși convertiți la islam a depășit 100 000 și crește constant

Imagine implicită

200px_vlad_cubreacov_15372800Potrivit datelor disponibile, inclusiv potrivit declarațiilor oficiale ale președintelui Vladimir Putin, în actualele frontiere ale Federației Ruse există circa 30 de milioane de cetățeni ruși de confesiune islamică. Astfel, Rusia este statul european (în parte) cu cel mai mare număr de credincioși musulmani (circa 22% din ansamblul corpului social). Majoritatea zdrobitoare a acestora o reprezintă etnicii neruși. Musulmanii constituie mai mult de jumătate din populația a 6 republici federale neruse (Ingușeția – 98%, Cecenia – 96%, Daghestan – 94%, Kabadino-Balkaria – 70%, Karaceaevo-Cerkesia – 63%, Bașkortostan – 54,5%, Tatarstan – 54%).

În afara cetățenilor ruși de confesiune islamică, în Federația Rusă există câteva milioane de cetățeni străini (comercianți, muncitori migranți din statele Asiei Mijlocii, studenți, refugiați afgani sau sirieni). Comunitatea musulmană din orașul Moscova depășește 1,5 milioane de credincioși. Federația Rusă este oficial membru observator al Organizației Cooperării Islamice. În armata rusă a fost instituită instituția muftiatului alături de cea a capelanilor ortodocși. Numărul musulmanilor din Federația Rusă care frecventează moscheile îl depășește pe cel al creștinilor ortodocși care frecventează biserica măcar o dată pe an. În Federația Rusă există circa 8000 de moschei.

În ultimele decenii observăm o mutație serioasă în interiorul etniei ruse, majoritar atee. Tot mai mulți etnici ruși din cuprinsul fostei URSS abandonează Ortodoxia și se convertesc la Islam. Astfel, potrivit datelor oficiale prezentate de autoritățile Kazahstanului în 2007, în această țară medioasiatică existau 54 277 de etnici ruși de confesiune musulmană, cu circa 5000 mai mult decât în 2004, ceea ce indică o medie de 3-4 cetățeni kazahi de etnie rusă care adoptă Islamul în fiecare zi.

Organizația Națională a Rușilor Musulmani (rus. – НациональнаяОрганизацияРусскихМусульман), din care nu fac parte persoane de etnie nerusă, estimează că în Federația Rusă există un număr de peste 10 000 de bărbați de etnie rusă convertiți la Islam. Acestui număr i se adaugă un altul de câteva ori mai mare de femei de etnie rusă, în special din căsătorii cu etnici neruși, trecute la mahomedanism. În primele 4 luni ale anului 2014 un număr de 52 de etnici ruși s-au convertit la Islam în Turcia. Un număr important de etnici ruși musulmani există în Caucazul de Sud și în statele post-sovietice din Asia Mijlocie, în special în Turkmenistan. Nu există statistici oficiale disponibile în acest sens. Se estimează însă că numărul etnicilor ruși de confesiune musulmană depășește 100 000, în condițiile unei creșteri robuste în ultimii ani.

Etnicii ruși musulmani sunt organizați în mai multe comunități, dintre care cele mai importante numeric se află în orașele Omsk, Moscova, Sankt Petersburg, Rostov pe Don, Ioșkar Ola și Kirovsk. Organizația Națională a Rușilor Musulmani (ONRM) a luat ființă la Omsk, prin decizia Congresului de constituire din 11-13 iunie 2004, din inițiativa lui Vadim Sidorov (nume islamic Harun ar-Rusi).

Președinte al ONRM a fost ales Anatoli Stepcenko (nume islamic Abu Talib), convertit la Islam în anul 1990. ONRM se autodefinește drept platformă pentru crearea unei noi subetnii – rușii musulmani (saqalibi în arabă), care ar completa numărul subetniilor slave de confesiune musulmană: pomacii (subetnie bulgară), torbeșii (subetnie bulgaro-macedoneană), goranții (subetnie sârbo-macedoneană din Metohia), bosniacii (subetnie sârbo-croată) și kucii (subetnie sârbo-muntenegreană).

Există trei cazuri notabile când clerici ai Patriarhiei Moscovei au părăsit Ortodoxia și s-au convertit la Islam. În anul 1908 preotul Ivan Alexandrovici Gromov a adoptat mahomedanismul, iar în 1999 exemplul acestuia a fost urmat de către protoiereul Veaceslav Sergheevici Polosin din Kaluga, adoptând numele islamic de Ali. Acest fost protoiereu ortodox rus, acum teolog musulman, este o figură cunoscută în țara sa, întrucât a fost deputat al poporului din Federația Rusă, membru al Prezidiului Sovietului Suprem, apoi consilier la Duma de Stat a Rusiei. În prezent, Ali Polosin este președinte al Asociației Ziariștilor Musulmani din Rusia, prim-vicepreședinte al Organizației Naționale a Rușilor Musulmani și consilier al președintelui Consiliului Muftiilor din Rusia, Ravil Gainutdin. Un alt preot ortodox rus convertit la Islam este Veaceslav Sohin din orașul Kursk, fost profesor la Seminarul Teologic Ortodox din eparhia de Kursk.

sursa: cubreacov.wordpress.com