Un grup de juriști, în fruncte cu Stanislav Pavlovschi, fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, va coordona demersul colectiv. Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței Mișcării de Rezistență ACUM.
„Vom aduna toată informația care va sta la baza unei plângeri penale colective împotriva acestei guvernări, împotriva autorităților, pentru modul în care au decis să persecute niște protestatari pașnici, civilizați, care au avut un singur scop – să demonstreze că în Republica Moldova mai există caractere și că RM are viitor prin oamenii săi. Fac îndemn către toți cei care au avut de suferit pe data de 26 și 27 august să se apropie la sediile noastre. O echipă de juriști ai Platformei Demnitate și Adevăr, condusă de Stanislav Pavlovschi, ex-judecător la CEDO, va coordona acest demers. Vom depune o cerere penală colectivă astfel încât 26 și 27 august să constituie obiectul unei investigații penale și cei vinovați de ilegalitățile comise să fie trași la răspundere. Vă rog, cei care au avut de suferit pe 26 și 27 august să vă apropiați la sediul nostru pentru a ne furniza toate datele, toate informațiile. Mergeți fie la Spitalul de Urgență, fie la Centrul de Medicină Legală de la Corolenco, pentru a documenta leziunile pe care le-ați primit”, a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.
În context, directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, a menționat că Republica Moldova se transformă într-un stat polițienesc, iar asta o dovedesc datele bugetului public, care arată că, în ultimii ani, cheltuielile pentru poliție au crescut de mai bine de 8 ori.
„Autorizarea concomitentă de către primăria Chișinău a doua manifestații cu caracter distinct diferit a fost o eroare. Manifestanții din partea lui Șor au compromis ideea de manifestație pașnică, au creat condițiile pentru conflicte și a existat pericolul de altercații. Probabil că acest lucru s-a urmărit și un rol important l-a avut poliția, printr-o demonstrație de forță. Apariția partidului lui Șor nu a fost anunțată din timp, s-a făcut fără autorizație, și acest lucru arată că acest grup politic se află sub protecția Partidului Democrat. S-a încercat o destabilizare a situației din PMAN. Sărbătoarea de 27 august a fost compromisă, cordoanele de poliție care delimitau guvernanții de protestatari au transformat o sărbătoare națională într-un gest de ostilitate contra cetățenilor acestei țări. Constatăm că RM se transformă în stat polițienesc. Ne-am uitat pe datele bugetului public și am văzut o creștere excesivă a cheltuielilor pentru sectorul de ordine publică, cheltuielile pentru poliție au crescut de 8 ori în ultimii ani de zile”, a adăugat Igor Munteanu.
La rândul său, secretarul general al PAS, Igor Grosu, a declarat că poliția și primăria Chișinău au făcut parte de la bun început din tot acest scenariu de încercare de destabilizare a situației.
„Cu câteva zile înainte de protest, am participat la ședințe la primăria Chișinău și la Inspectoratul de Poliție, care, în aparență, încercau să mimeze un proces de bună asigurare a evenimentelor din 26 august. Am asistat la un circ, în care primăria Chișinău, prin gura juristului, repeta că primăria este apolitică și ne asigura că chiar dacă sunt două evenimente consecutive, noi avem dreptul să protestăm în PMAN. Ulterior a urmat ședință la Inspectoratul Național de Patrulare, unde am încercat să ne gândim cum să facem ca totul să decurgă pașnic, și unde Liviu Baziuc, șeful acestei instituții, fiind și pictor de meserie, chiar ne-a desenat pe foaie cum va fi delimitată PMAN în cazul în care avem două proteste. Vreau să vă spun că pictura dlui Baziuc, la fel ca și cuvântul său de ofițer, nu costă doi bani. Or, potrivit delimitării propuse, ceilalți protestatari urmau să se afle în spațiul de lângă strada Pușkin, iar noi în restul perimetrului. Ați văzut că dimineață totul a fost dat peste cap. Era clar că poliția nu avea de gând să se țină de cuvânt și nu a dorit să asigure buna desfășurare a evenimentului. Au existat, într-adevăr, pericole de altercație, dar, grație organizatorilor, am reușit să evităm aceste ciocniri și să canalizăm oamenii în zona monumentului lui Ștefan cel Mare. Iar pe 27 august a fost o demonstrație de stat polițienesc, raportul de forțe era 1 la 10. A fost paralizat tot centrul fără niciun motiv, pentru că protestatarii nu reprezentau niciun pericol, au stat pașnic toată noaptea acolo. Ceea ce a încercat dictatorul Plahotniuc a fost să provoace altercații în PMAN, să compromită Mișcarea de Rezistență Națională. A fost probabil o încercare de a ne intimida și a băga frica în oameni. N-o să le iasă, pentru că, grație presei, inclusiv al celei din Occident, s-a arătat cât de gol este, de fapt, regele”, a punctat Grosu.
Totodată, Andrei Năstase a ținut să mulțumească protestatarilor. „La acest protest au venit foarte mulți oameni din diasporă, oameni veniți de la mii de kilometri. Mulțumesc diasporei pentru modul în care s-au prezentat la acest protest și pentru faptul că au rămas peste noapte. Statul, atunci când ne batjocurește, când ne privează de niște drepturi, de niște libertăți, nu-și pune problema naționalității noastre sau de ce culoare politică suntem. Ei ne tratează pe toți ca pe niște paria, ca pe niște robi, ca pe niște sclavi”, a menționat liderul DA.
Jurnalistul Ion Terguță a mulțumit presei independente pentru atenția acordată protestului din 26 august și evenimentelor din 27 august: „Le mulțumim tuturor celor care au dat dovadă de imparțialitate și obiectivitate în zilele de 26 și 27 august. În același timp, trebuie să constatăm că presa de partid are o pondere extrem de mare și a distorsionat mesajul public”, a declarat Ion Terguță.
Alexandru Slusari s-a adresat oamenilor în limba rusă, declarând că tot ce vrea regimul Plahotniuc este violență și vărsări de sânge, iar acest lucru s-a confirmat pe 26 august, când, fără niciun document ce le-ar permite acest lucru, „Șor a adus câteva sute de bătrânei, jertfe ale acestui regim, în PMAN, pentru a crea conflicte între oamenii prezenți acolo”. „Pe ei nimeni nu a încercat să-i evacueze, în mod civilizat, nu ca pe noi, ci dimpotrivă poliția a dorit să creeze un conflict între cele două grupuri.”, a menționat Slusari.
La rândul ei, Maia Sandu a declarat că regimul a făcut tot posibilul ca să provoace ciocniri între cetățeni pentru a discredita Mișcarea de Rezistență ACUM: „Am văzut că poliția a fost parte la acest spectacol al regimului. Același lucru l-a făcut și Primăria prin acel ordin, despre care ni s-a spus că ar fi fost publicat anterior, ceea ce reprezintă o minciună. Această guvernare poate să recurgă doar la forță, ea nu mai are autoritate nici pe intern, nici pe extern. Nu mai există instituții ale statului care să ne protejeze.”
De asemenea, Maia Sandu le-a cerut polițiștilor care au intimidat și evacuat cu forța protestatarii și reprezentanții opoziției să le întoarcă lucurile luate – 10 drapele ale Republicii Moldova, 10 drapele cu simbolistica ACUM, aparate de sonorizare și alte obiecte pierdute.