Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase a fost invitat de speakerul Candu să participe la o dezbatere privind modificarea sistemului electoral, un proiect propus și promovat de Plahotniuc și Dodon. Comisia de la Veneția, decidenții europeni au cerut autorităților de la Chișinău să renunțe la acest act legislativ care compromite democrația din Republica Moldova.
Cu toate acestea, inițiatorii proiectului insistă, iar țara noastră ar putea rămîne fără finanțare externă. Reproducem mai jos răspunsul public al Președintelui Platformei Demnitate și Adevăr adresat speakerului Parlamentului.
Domnule Președinte al Parlamentului, Andrian Candu,
Miercuri seara, la ora 20.26 am primit un SMS cu invitația Dvs, de a participa pe data de 30 iunie, la dezbateri pe marginea schimbării sistemului electoral în incinta Parlamentului Republicii Moldova. Ca răspuns aș vrea să comunic următoarele.
În primul rând, agenda mea pentru această săptămână este completată de întâlniri cu oamenii în satele și orașele țării noastre, iar vineri, pe data de 30 iunie, voi întreprinde o vizită de lucru la Iași, vizită care a fost programată cu mult timp înainte, dar nu acesta este motivul principal al neparticipării mele, sau a altui reprezentant al Platformei Demnitate și Adevăr la evenimentul respectiv.
Un dialog constructiv în interesul cetățenilor poate fi asigurat, în principiu, de către orice membru al Platformei Demnitate și Adevăr. Cu toate acestea, o asemenea discuție, având ca subiect proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral proporțional, inițiat de către Plahotniuc și Dodon, considerăm că este depășită. Pentru o asemenea reformă electorală de anvergură, existența unui larg consens politic național este obligatorie, condiție care nici pe departe nu este întrunită. Este evident că nici nu poate întruni un larg consens politic național o inițiativă, care vine în interesul exclusiv și îngust al patronului și finanțatorului Partidului Democrat din Moldova și al lui Dodon ca exponent și președinte informal al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.
Pe parcursul ultimelor luni Republica Moldova este bulversată de acest subiect apărut inoportun pe ordinea de zi a societății – schimbarea sistemului electoral proporțional pe unul uninominal sau mixt.  Deși populația (conform discuțiilor cu cetățenii pe care le avem zilnic în teritoriu, prin localitățile pauperizate ale republicii) are cu totul și cu totul alte priorități, cum ar fi salarii și pensii decente, extinderea numărului locurilor de muncă, întregirea familiilor etc., guvernarea pe care o reprezentați insistă asupra schimbării sistemului de vot, prezentând-o ca pe o panacee pentru toate problemele sociale pe care tot guvernarea le-a cauzat.
Mai mult decât atât, în campania promoțională pentru votul uninominal, inclusiv la concertele de la Edineț, Ialoveni și Cahul din 11 iunie, au fost investite total netransparent, sume fabuloase de bani, sorgintea cărora rămâne obscură. Platforma Demnitate și Adevăr și-a exprimat nu o singură dată atitudinea negativă categorică față de intenția guvernării de a schimba sistemul de vot, considerând că aceasta este doar o soluție disperată a guvernării actuale pentru a rămâne la putere și a se eschiva de pedeapsa pentru devalizarea băncilor, spălarea banilor rusești, schemele de afaceri dubioase, atacurile raider și alte crime săvârșite împotriva propriului popor.
Țin să precizez că atitudinea guvernării  față de acest subiect fundamental pentru democrație este similară cu cea a lui Ianucovici, cu a cărui formațiune PD-ul este în strânsă colaborare și se alimentează din aceleași surse – corupție, protectionism, clientelism, hoție, avînd în realitate aceiași sfătuirori externi, bine plătiți din surse dubioase.
E și de înțeles, sunt doi mafioți care, după ce au jefuit cetatenii, pentru a se salva de raspunderea penală și a se menține la putere au recurs la modificarea sistemelor electorale, fără să le pase de țară și interesele oamenilor, fără să țină cont de recomandarea tranșantă a Comisiei de la Veneția de a-și retrage proiectele inoportune ce prezintă un pericol real la adresa democrației.
Pe noi ne preocupă democrația autentică, libertatea, siguranța și bunastarea cetățenilor, reintregirea familiilor la noi Acasa, lângă copii si părinți, iata de ce proiectele economice, anticorupție,  inclusiv cel de imbunătațire a actualului sistem electoral proporțional propus recent de către Platforma DA opiniei publice, sunt în beneficiul oamenilor.
Dacă e de discutat ceva constructiv, atunci doar proiecte în interesul oamenilor, și nu a unei grupări  cleptocratice pretins politice.
În acest context, ținând cont de Opinia Comună a Comisiei de la Veneția, a Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE/ODIHR din 15 iunie 2017, care stipulează clar și fără echivoc că schimbarea actualului sistem electoral cu sistemul mixt propus, pune în pericol democrația din Republica Moldova, și că nu recomandă operarea acestor modificări, vă îndemnăm să vă conformați și să retrageți imediat și necondiționat proiectul de lege din Parlament.
Renunțarea la acest proiect este necesară și ca urmare a poziției consolidate a  Comisiei Europene, a Parlamentului European, cu privire la necesitatea respectării obligatorii și depline a recomandărilor Comisiei de la Veneția. Un gest din partea guvernării actuale de a renunța la tentativele de modificare a sistemului electoral, ar fi un semnal pozitiv din partea Republicii Moldova către partenerii noștri externi, care ar aprecia faptul că guvernarea ține cont de opiniile instituțiilor internaționale.
După cum probabil sunteți informat, Platforma Demnitate și Adevăr a venit în permamnență cu propuneri judicioase în vederea îmbunătățirii sistemului electoral proporțional actual. Astfel, pe data de 26 iunie 2017, partidul pe care am onoarea să-l reprezint, a lansat în spațiul public o listă de inițiative care vizează îmbunătățirea semnificativă a sistemului electoral proporțional în beneficiul oamenilor.
Printre cele mai importante inițiative care urmăresc asigurarea unei reprezentări mai largi a cetățenilor în alegeri se numără: introducerea votului preferențial, când fiecare alegător votează atât partidul său favorit, cât și candidatul preferat din listă; creșterea nivelului de reprezentare a femeilor, a diasporei, a tinerilor, a reprezentanților regiunilor în procesul electoral.
Un alt grup de inițiative se referă la cadrul instituțional și eficientizarea organizării  alegerilor, cum ar fi: depolitizarea reală a Comisiei Electorale Centrale; creșterea capacităților organizaționale a CEC de a asigura o supraveghere eficientă a finanţării campaniilor electorale și de a oferi suficiente instrumente instituționale pentru a sancționa încălcările privind finanțarea campaniilor electorale, în special depășirea abuzivă a limitelor de cheltuieli în campaniile electorale din partea partidelor oligarhice, propunere recomandată atât  de către OSCE cât și de către Curtea Constituțională.
De asemenea, propunem un mecanism de depolitizare a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, dar și sancționarea propagandei, inclusiv în perioada campaniei electorale, acordarea timpului egal și gratuit de antenă pentru publicitatea electorală. O altă inițiativă importantă este asigurarea unei evidențe stricte și transparente a listei de alegători pentru evitarea oricăror riscuri și suspiciuni de fraudă în procesul electoral.
Ceea ce ar oferi un plus de democrație sistemului nostru politic este modernizarea cadrului legal cu privire la partidele politice în vederea democratizării funcționării acestora, inclusiv pe componenta participării la alegeri a membrilor partidelor, reducerea la maxim a puterii discreționare a organelor de conducere a partidelor, în principal al președintelui, instituitrea mecanismelor și procedurilor democratice privind desemnarea candidaților în alegeri, etc.
În ceea ce privește facilitarea exercitării drepturilor electorale a cetățenilor noștri plecați peste hotare, noi am propus deschiderea unui număr suficient de secții de vot în străinătate și alocarea a nu mai puțin de 10 mii de buletine de vot pentru fiecare secție, dar și  elaborarea mecanismului de implementare a votului prin corespondență cu respectarea caracterului egal, secret și liber exprimat.
Toate aceste inițiative, pe care suntem gata să le dezbatem, să le ajustăm, să le dezvoltăm, să căutăm o formulă de compromis, vin în interesul tuturor cetățenilor, indiferent de opțiunile politice. Suntem pregătiți, în calitate de partid de opoziție să discutăm orice propunere care poate îmbunătăți situația cetățenilor noștri, indiferent de inițiatori.
Din acestea considerente, Vă asigur de disponibilitatea noastră pentru un dialog constructiv, sugerat și de partenerii noștri de dezvoltare, în interesul real al cetățenilor. Suntem adepții unui dialog sincer, deschis cu întreaga societate și clasă politică responsabilă pentru a eficientiza actualul sistem electoral proporțional, însă nu vom face figurație și nu ne vom lăsa antrenați în discuții sterile asupra subiectelor care scindează societatea și care reduc toate șansele de a identifica un larg consens politic național.
 Andrei Năstase,
Președintele Platformei Demnitate și Adevăr

(249 accesari)