Alina_Metro_LyonAlina Dolghier este studentă la inginerie în Franța, iar în afara orelor trăiește o experiență unică. Conduce metroul din Lyon pe liniile A și B și se face responsabilă de viața și securitatea celor 800 de pasageri care circulă zilnic în orele de vîrf.

Alina mărturisește pentru știripozitive.eu că la început se simțea ca o cîrtiță și-i păreau îngrozitoare spusele profesorului despre accidente, aruncări sub tren, incendii în tunel, evacuarea pasagerilor panicaţi printre bare de 750V.

„În primul rând, e o experienţă care te maturizează şi te face să simţi responsabilitatea pentru securitatea altora. În plus, mi se pare foarte interesant să descopăr cum funcţionează reţeaua de transport. Sunt atâtea detalii tehnice despre existenţa cărora nici nu bănuiam”, afirmă Alina.

Această practică nu este obligatorie pentru studenți, însă mulți studenți de la Universitatea INSA, unde învață și moldoveanca noastră profită de această oportunitate. „Am învăţat să fiu mai atentă, dar şi mai curajoasă, să depăşesc frica şi ideea că nu mă voi descurca niciodată de una singură”, mărturisește Alina, adăugînd că odată ce respecți cele 300 de reguli de circulație, greșelile sunt inadmisibile.

(259 accesari)