O nouă alianță sau alegeri anticipate? Șeful statului începe azi consultările cu partidele

Imagine postare

108351La exact o lună de când liberal-democrații au anunțat că renunță la acordul de constituire al AIE 2 și cer rescrierea lui, cele trei partide, PL, PLDM și PD ar putea avea azi primele negocieri privind semnarea unui nou document.

Fiecare dintre cele trei formațiuni a desemnat câte trei lideri negociatori. Din partea PLDM-ului vor participa la discuții Iurie Leancă, Liliana Palihovici și Valeriu Streleț. PD i-a delegat pe Igor Corman, Valeriu Lazăr și Andrian Candu, iar PL-ul va fi reprezentat de Corina Fusu, Valeriu Munteanu și Anatol Șalaru.

Tot cu aceștia și tot astăzi, președintele Nicolae Timofti se va întâlni pentru a consulta fracțiunile parlamentare în privința noului candidat pentru funcția de premier. Ieri, PCRM a anunțat că nu va participa la discuțiile cu șeful statului și a cerut organizarea imediată a alegerilor parlamentare anticipate.

Amintim că liberal-democrații declară că Vlad Filat este singurul candidat al partidului pentru funcția de prim-ministru. Cu aceasta însă nu este de acord nici PL-ul, nici PD-ul. Cele două partide propun ca noul șef al Guvernului să fie din afara politicii. De asemenea, PLDM-ul insistă asupra depolitizării mai multor insituții de forță și de control.

Anterior, în presă a apărut textul unui pact care ar urma să fie semnat de reprezentanții partidelor și ar da startul negocierilor serioase privind formarea Alianței pentru Integrare Europeană 3.