plaha leancaNu știu dacă v-aţi pus vreo dată întrebarea – de ce copii iubesc atât de mult circul? Un răspuns ar fi că acolo există două poluri irezistibile, magice chiar – iluzioniştii şi clovnii.

Iată că şi Republica Moldova s-a transformat, de vreo şase ani încoace, în circul copilăriei noastre. Zilele acestea, copiii-spectatori privesc vrăjiţi, dar mai mult îngroziţi, cum iluzionistul scoate din pălăria lui magică tot felul de animăluţe. Mai întâi, a scos un lup care vorbăşte pă românăşte. Lupu nu vorbăşte orice, ci doar ceea ce îi spune iluzionistul. Iată ce animal drăguţ şi dăştăpt este lupu. Lupu îi sperie pe copii că monstrul Plahotniuc va fi nominalizat prim-ministru şi copii se bagă sub pat de frică. Povestea cu bau-bau o ştiţi.

Apoi iluzionistul scoate pălărie o raţă mută care, minune mare!, a început să vorbească! Raţa mută le spune copiilor să nu se sperie, fiindcă prim-ministru va fi clovnul Iurel Leanca şi copii aplaudă zgomotos, bucurându-se sincer că au scăpat de bau-bau.

Câtă magie există totuşi în aceste spectacole regizate cu atâta fantezie! Cum să nu se bucure copii de trucurile ce le arată iluzionistul? Doar vin sărbătorile de iarnă! Crăciunul şi revelionul dislocă logica din minţile copiilor naivi. Aşa e mereu! Ceea ce ar trebui să ştie copiii însă e faptul că în timp ce ei se ascund sub paturi îngroziţi de criza politică, de lipsa guvernului şi de venirea Chiştocului în fotoliul de premier, sistemul bau-bau continuă să fure din avutul obşesc. Exact în aceste zile are loc a opta şedinţă a Curţii de Apel în problema concesionării Aeroportului Internaţioal Chişinău. A opta, copii, aţi auzit bine. Se face totul ca problema Aeroportului să fie ‘’rezolvată’’ până la sfârşitul anului. Rezolvată în limbajul iluzioniştilor înseamnă furată definitiv şi legal, prin instanţă de judecată.

Ceea ce ar mai trebui să ştie copii ascunşi sub pat e faptul că în timp ce ei ţipă cuprinşi de groază, un alt clovn, pe numele lui unchiul Mihai Ghimpu a şi început colindatul preelectoral. El le cântă copiilor pe sub ferestre că n-a făcut nimic rău, că s-a gândit mereu la oameni. Eh, şi dacă l-ar fi întrebat vreu copil măcar dacă s-a gândit la oameni atunci când a votat pentru împrumuturile neperformante de la BEM sau pentru concesioarea Aeropurtului? Atenţie, copii, el a concesionat Aeroportul ruşillor cei răi de la Moscova, care o mână lungă şi păroasă, un alt bau-bau cu care îi sperie pe copii neascultători la şedinţele Parlamentului! Iar după ce termină colindul, unchiul Mihai nu cere un bănuţ sau un colăcel, nu! El cere voturile copiilor îngrizoţi de mâna Moscovei.

Dar, între timp, circul pe numele său Republica Moldova a fost ocupat de teroriştii de la Bălţi. Tocmai opt jihadişti minori l-au anunţat pe clovnul Balan că ei avuseseră inteţia să ocupe Filarmonica de Stat, dar, până la urmă, s-au răzgândit şi au ocupat Circul. Din tabăra televiziunilor magice imediat s-au şi auzit primee bocete de jale. Circul ocupat de terorişti! Ce lovitură pentru copiii impresionabibili, vorba Chiriţei de la Iaşi!

La sfârşitul acestei poveşti de Crăcuni, am să le spun copiilor speriaţi că e timpul să iasă de sub pat, să-şi mai dezmurte spatele. Să privească pe geam şi să se pregătească să-i întâmpine pe adevăraţii colindători – colindătorii adevăruli şi ai luminii.

Val Butnaru

(48 accesari)