O provocare, testul cu poligraful…, de Vasile Năstase

Imagine implicită

vasile_nastase-300x232Niște indivizi (i)responsabili de campania electorală, fac pe orbii. Pe daltonicii, pe proștii, pe naivii, pe ce vrei, doar să nu observe evidențele, ilegalitățile comise pe mică pe ceas. Doar să nu dea curs unor chestiuni mai mult decît simple, mai mult decît simpliste. Poate e o conspirație internațională la care noi nu avem acces, poate s-a dat verde și liber la fraudă de peste tot în      încercarea de a păstara actualul regim criminal la putere? Nu știu, nu m-a informat nimeni despre așa ceva. Și apoi ar fi prea de tot ca pentru un stătuleț ca al nostru cineva să pună la bătaie principiile și valorile europene, închizînd ochii la fraudele produse minut cu minut atît de partidele infractoare, cît și de trîmbițele nesimțite din subordinea directă a acestora.

Să fie vorba de standarde duble, despre care doar propria intuiție ne poate sugera răspunsuri evazive? Cum e posibil, ca un ministru nipon, de fapt o doamnă ministru să abandoneze politica din cauza repartizării unor fluturași cu propria imagine? Sau, ca să fie mai aproape de aspirațiile noastre europene, cum de s-a întîmplat ca un ministru estonian să-și depună mandatul pentru două rînduri nevinovate scrise pe o rețea de socializare, în mare parte adevărate, iar o „justiție” întreagă, la cea moldovenească mă refer, finanțată copios de contrinuabilii noștri și cei din afara hotarelor, inclusiv europeni și americani, să tacă și să nu observe declarațiile publice ale lui Renato Usatîi, față de care nu am niciun dram de simpatie politică, incriminatorii și ieșite din comun la adresa unui fost prim-ministru, actualmente capul listei electorale a celui mai mare partid proeuropean al coaliției de guvernare? În Germania, ca să-l parafrazăm pe fostul ambasador, oamenii ar fi ieșit în stradă… cu furci și țăpoaie!

După comunicatul de presă al PLDM, care dezavuiază declarațiile lui Usatîi nu avem dreptul să intrăm în cabina de vot fără a afla adevărul, adică cine e manipulatorul, cine e criminalul, cine minte! Că doar am văzut documente, că doar nu suntem cu toții miopi! Dacă sunt false, Usatîi și brigada sa politică trebuie să fie excluși imediat din cursa electorală, dacă sunt adevărate, atunci Filat și PLDM trebuie eliminați din cadrul scrutinului, urmînd ca Procuratura să deschidă numaidecît un dosar penal. Numai că această expertiză trebuie făcută nu doar urgent, ci și peste hotare, într-un stat membru al Uniunii Europene, de exemplu în Marea Britaniie sau Germania, pentru a nu exista nicio umbră de îndoială privind corectitudinea anchetei și a rezultatelor expertizei. Mă veți întreba, dar ce are PLDM-ul cu toate astea, că doar e vorba de liderul formațiunii, Vlad Filat? Deja are, odată ce comunicatul de presă nu a venit din partea celui învinuit de Usatîi, ci în numele PLDM, care și-a asumat responsabilitatea politică și juridică a cazului, preferînd să-și creadă pe cuvînd iubitul conducător. Dacă suntem adepții statului de drept, acest caz nu trebuie tratat ca o reglare de conturi „ca între bandiți”. Vorbim aici de indivizi care se vor parlamentari, prim-miniștri, decidenți, responsabili de soarta a milioane de oameni!

Mai mult, dacă se dovedește că Filat a emis actele fluturate public de Renato Usatîi, situația ultimului devine și ea una extrem de gravă. De ce? Pentru că astfel se va dovedi că un concurent electoral a folosit acte false, eliberate de o persoană care nu avea asemenea împuterniciri, a beneficiat de o serie de privilegii nu doar ilegale, ci și imorale, astfel încît ar intra în incompabilitate cu statutul de persoană publică prezumată integră. Dacă investigația Procuraturii nu va fi declanșată imediat, dacă vom ajunge în ziua alegerilor doar cu declarațiile celor două entități politice, înseamnă că nu avem niciun dram de democrație, nicio frîntură de stat de drept.

Nu e deloc inutil să afirmăm că o asemenea investigație și expertiză ar aduce un plus de imagine atît lui Filat, cît și PLDM în cazul în care s-ar demonstra fără putință de tăgadă că declarațiile și actele prezentate de Renato Usatîi sunt false și inventate…

Și apoi… mai e o cale. Dacă în ultimul timp tot există o modă a provocărilor, de ce nu i-am provoca pe cei doi „politicieni” să accepte testul la poligraf? Să vină la un post de televiziune, în direct, să-i vadă alegătorii, să fim martori la cine se va înroși aparatul adevărului… Nu e o simplă opinie, e o invitație la adevăr. O accepți, domnule Filat? O accepți, domnule Usatîi? Dacă nu ne răspundeți în timp util, vom formula propunerea în mod oficial.

…Evident, acest scandal e doar picătura de apă care a umplut paharul (butoiul) învinuirilor aduse, de-a lungul ultimilor ani, unor candidați de pe listele partidelor, în special lui Filat și Plahotniuc. Nu le voi trece în revistă aici și acum. Nu e ora rechizitoriilor.

Așteptăm ca cel puțin acest caz simplu, din punct de vedere juridic, să fie elucidat, astfel încît alegătorii Moldovei să fie, oarecum, motivați să intre, totuși, în cabinele votului fraudat cu mult înainte de 30 noiembrie. Adică acum, în aceste clipe…