O veste bună: s-a rupt USL, de Florin NEGRUȚIU

Imagine postare

florin-negrutiu-editorialAcest mamut cu 70 la sută susţinere în Parlament a dovedit că nu este în stare să gestioneze enorma şansă pe care i-a dat-o electoratul, vânzând stabilitatea politică pe politicăreală ieftină şi de neînţeles.

1. Ruperea USL este o veste bună: această alianţă construită exclusiv contra lui Traian Băsescu nu a guvernat decât la televizor, nu a îmbunătăţit viaţa oamenilor şi nu a urmărit altceva decât satisfacerea intereselor unui grup restrâns de indivizi al cărui unic scop a fost să ajungă la contracte cu statul.

2. Acest mamut cu 70 la sută susţinere în Parlament a dovedit că nu este în stare să gestioneze enorma şansă pe care i-a dat-o electoratul, vânzând stabilitatea politică pe politicăreală ieftină şi de neînţeles. Din contră, şi-a traficat imensa încredere cu care a ajuns la putere unor grupuri de interese penale. Potenţialul distructiv al USL s-a văzut în marţea neagră, când pentru mulţi a devenit evident faptul că această megaconstrucţie care votează în orb la comanda unor inşi lipsiţi de chip şi de scupule nu doar că nu dă doi bani pe oamenii mulţi care au votat, dar este un pericol pentru democraţie.

3. În final, domnii Ponta şi Antonescu au eşuat în chiar scopul lor fundamental, reuşind să-l reînvie pe Traian Băsescu:  în loc să guverneze, au bătut seară de seară la TV ceea ce Crin Antonescu numea „mătănii” anti-prezidenţiale. Ar fi putut să-l trimită definitiv pe Traian Băsescu în istorie, dacă ar fi făcut un gest simplu: ar fi dovedit bună guvernare. Din incompetenţă şi amatorism, au aflat rapid că este mult mai comod să dea din clanţă decât să pună osul la muncă. Iar Marele Clănţău, primind mingea în terenul lui, i-a hăpăit pe amândoi. Votanţii anti-Băsescu află acum cu mirare că vajnicii luptători antibăsişti au avut fiecare propriile întâlniri la Cotroceni cu marele inamic.

4. Şi totuşi, de ce s-a rupt USL? USL şi-a rupt şira spinării din cauza propriei greutăţi – asta e explicaţia „înaltă”. Explicaţia „mică”, meschină dă, de fapt, măsura staturii morale şi politice a celor doi co-preşedinţi ai USL. Crin Antonescu a aflat că Victor Ponta vrea să anunţe, după europarlamentare, un candidat PSD la preşedinţie, posibil chiar candidatura sa. Ca să nu fie dat afară peste două luni, Crin Antonescu a decis să plece el, acum. Restul e doar gargară şi nimic mai mult.

5. În final, doar o mică observaţie despre Victor Ponta, care a devenit un caz clinic. În încercarea de a poza în „the good guy”, în pacifist şi conciliator, în tată de familie politică blând şi înţelept, a împins până la ridicol cartea ipocriziei. S-a dus azi „cu mâna întinsă la Crin”, după ce aseară a bătut palma cu maghiarii lui Kelemen Hunor pentru un nou Guvern. A apărut la televizor îngrijorat, responsabil şi plin de gânduri bune faţă de acelaşi Crin, după ce luni de zile a încercat, neacademic spus, „să i-o tragă”. Trezit dintr-un somn adânc, Antonescu părăseşte acum relaţia, scârbit de făţărnicia acestui tânăr politician care, călare pe câteva televiziuni, construieşte de aproape doi ani de zile o ficţiune periculoasă pentru România.

sursa: gandul.info