O victorie cât un miracol – Andrei Năstase este noul primar de Chișinău // Deutsche Welle

Imagine implicită

Candidatul pro-european la primăria Chișinăului, Andrei Năstase, a obținut în turul doi al alegerilor locale anticipate 52,57% din voturi față de 47,43% la sută cât a adunat oponentul său – socialistul pro-rus Ion Ceban.

Victoria lui Andrei Năstase asupra lui Ion Ceban, consilier municipal socialist și purtător de cuvânt al președintelui Igor Dodon, este una surprinzătoare având în vedere că, în ultima vreme, justiția și alte autorități ale statului au luat doar decizii previzibile, care avantajau guvernarea controlată de PDM și oligarhul Vlad Plahotniuc.

Confruntarea a fost una dură. Stânga pro-rusă, trecută până acum prin alte 4 înfrângeri, suferite în Chișinău tot în turul doi, a încercat să mizeze pe promisiuni cu tentă socială, îndepărtându-se de factorul geopolitic, în paralel umanizându-și candidatul, cunoscut pentru impulsivitatea și agresivitatea sa verbală. S-a votat însă, geopolitic și de această dată în Chișinău. Este explicabil – aceste alegeri sunt importante în special în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă, mandatul obținut duminică de Năstase (după ce ex-primarul liberal Dorin Chirtoacă a demisionat) fiind valabil doar un an, până la alegerile locale generale din 2019. În toamna acestui an însă, vor avea loc alegeri parlamentare în baza noului sistem electoral – sistemul mixt, propus de Igor Dodon și votat, în vara anului 2017, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, de socialiști, democrați și popular-europeni. Aceasta înseamnă că, la parlamentarele din 2018, cele 11 circumscripții uninominale create în Chișinău vor trimite în Parlament 11 deputați din totalul de 101.

 Va avea un ”mandat complicat” – va fi obstrucționat și atacat mediatic

Analiștii politici de la Chișinău cred că mandatul scurt de primar al lui Andrei Năstase nu va fi unul ușor: guvernarea PD și socialiștii controlează Consiliul Municipal Chișinău. Prin urmare, este de așteptat că vor încerca să-l saboteze – să blocheze finanțarea proiectelor și să pună vina pentru dezastrul din oraș pe primar. Năstase însă, ”nu are dreptul” să dezamăgească din nou electoratul pro-european care, după 2009, a fost trădat și furat de o ceată de politicieni care a preluat guvernarea defilând sub drapelele UE.

Mandat complicat pentru Andrei Năstase

Victoria lui Năstase a reaprins speranța că Moldova se poate debarasa, pe cale democratică, prin alegeri, de guvernarea oligarhică ce și-a supus justiția și instituțiile statului. ”Victoria lui Andrei Năstase este un miracol pe timp de ciumă. Să câștigi bătălia într-un stat cu instituțiile principale coordonate în mod banditesc, cu aproape toată mass media pusă să te denigreze non-stop – este mai mult decât o victorie”, susține deputata PLDM, Maria Ciobanu.

Năstase, lipsit de ”dreptul” de a dzamăgi

Alegerile în Chișinău au fost câștigate de candidatul anti-sistem, Andrei Năstase, care a promis că-l va băga la pușcărie pe liderul PD, Vlad Plahotniuc, cel despre care spune că a uzurpat puterea în stat. Năstase, care este liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, a fost susținut din start de două partide mari – Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, și de Partidul Liberal-Democrat (partid parlamentar) care a aparținut ex-premierului Vlad Filat, condamnat pentru corupție într-un proces desfășurat ”cu ușile închise”, în condiții de opacitate maximă. După arestarea liderului, o bună parte din deputații PLDM au ”migrat”, pentru beneficii, spre PD prin ”portița” deschisă de Iurie Leancă și noul său partid (PPEM) care deservește acum PD-ul. A urmat ”îmbrățișarea” sufocantă a liberalilor de către PD-ul condus de Vlad Plahotniuc. PL a ajuns la cota derizorie de 1%, potrivit sondajelor, după ce a acceptat, în 2016, să asiste PD-ul la guvernare (rol asumat acum de PPEM). Astfel, PDM și-a sugrumat oponenții. Electoratul pro-european a rămas fără lideri și fără partide care să-i reprezinte. Pe acest fundal au apărut PPDA și PAS – două partide sărace anti-sistem, parte a familiei PPE.

PAS și PPDA, împreună la alegerile parlamentare

În 2016, la alegerile prezidențiale, Andrei Năstase s-a retras din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. Lidera PAS a pierdut alegerile în turul doi. La alegerile locale anticipate pentru Primăria Chișinău, PAS nu și-a înaintat candidat, ci l-a susținut pe Andrei Năstase. Liderul PPDA a învins și a declarat: ”Rezultatul acestor alegeri pune bazele unei alianțe solide a forțelor pro-europene, anti-oligarhice în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă. Trebuie să venim cu cea mai bună ofertă și la alegerile parlamentare, să facem o figură frumoasă și să dăm o lovitură decisivă”.

La rândul ei, Maia Sandu a menționat că ”victoria lui Andrei Năstase în Chișinău trebuie să însuflețească forțele pro-europene la parlamentare. Astăzi am obținut o victorie importantă și la toamnă, la parlamentare, o să obținem următoarea victorie importantă. Trebuie să știm că suntem puternici, trebuie să muncim, să ne implicăm și neapărat o să reușim”.

Asta înseamnă că PPDA și PAS (poate și alte formațiuni) vor merge pe o listă comună la alegerile parlamentare din toamnă (50 de fotolii de deputat sun ”licitate” pe liste de partid), fapt ce sperie PD-ul, care a râvnit la rolul de ”răul cel mai mic” în alegerile parlamentare din toamnă, prin crearea a doar doi poli politici: PSRM – pe stânga și PDM (detestat, dar ”pro-european”) – pe dreapta. Acum, ecuația PD-ului se poate complica, dar numai dacă Andrei Năstase nu va dezamăgi în calitate de primar. Împotriva sa va lucra întreaga mașinărie administrativă de stat, justiția, procuratura și două holdinguri mediatice care dețin împreună 90% din piața audiovizuală din Moldova. De partea sa are rezultatul votului de duminică și sprijinul partenerilor externi, inclusiv expertiza unor importanți primari din România care l-au susținut inclusiv în actuala campanie. ”Aceste alegeri repoziționează toți actorii politici în acest moment și, într-un fel, creează așteptări și mai mari pentru electoratul care ar dori să vadă o schimbare în Republica Moldova”, a comentat directorul executiv al IDIS ”Viitorul”, Igor Munteanu.

Tactica bondarului-parazit

PD-ul, care la briefingul din 22 mai, după primul tur, a evitat să-și anunțe sprijinul pentru unul din cei doi candidați rămași în cursă, astăzi se chinuie să exploateze victoria lui Năstase. ”PDM a făcut apel la cetățeni încă dinaintea începerii campaniei electorale, dar și în timpul campaniei, să dea un vot împotriva socialiștilor”, scrie PDM într-un comunicat remis presei luni dimineață. Asta deși nu există nici o poză, nici o informație în spațiul public și nici un alt element, care ar demonstra că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, ar fi fost duminică la vot. ”Chiar dacă votul a fost și unul puternic geopolitic, semnalul important dat în realitate de alegătorii din capitală este că Republica Moldova rămâne un stat cu aspirații europene și cu dorință de modernizare”, se mai arată în mesajul PDM.

Vădit iritat în legătură cu eșecul lui Ion Ceban, președintele Igor Dodon le-a reproșat cetățenilor că au votat geopolitic, nu în favoarea gospodarului: ”În Chișinău s-a dat iarăși un vot geopolitic, s-a votat ideologia, nu competența managerială reală. Deși pe durata mandatului de primar orășenii se plâng de gropi, de canalizare proastă, de construcții ilegale, de corupție și servicii necalitative, în campania electorală mulți dintre ei s-au arătat preocupați de probleme politice abstracte. Este un fenomen regretabil, care se repetă a câta oară, spre nefericirea tot a orășenilor, care pătimesc apoi 4 ani de pe urma acestor preferințe emoționale de-o zi”, a comentat Dodon.

Mandatul de primar al lui Andrei Năstase ar urma să fie validat în cel mult 10 zile. Potrivit unor surse din anturajul PDM, alegerile parlamentare vor avea loc în luna noiembrie 2018.

Vitalie Călugăreanu, Dw.com