Așa-numitul Consiliu Suprem al Transnistriei și Autonomia Populară Găgăuzia au semnat, miercuri, 5 iulie, un acord de cooperare. S-a întâmplat în timpul unei vizite la Tiraspol a unei delegații conduse de reprezentantul Partidului Democrat, în Adunarea Populară a Găgăuziei, Vladimir Kîsa.

În cadrul întâlnirii avute loc în regiunea separatistă Transnistria, reprezentantul PD în Adunarea Populară a Găgăuziei, Vladimir Kîsa, a semnat un acord de colaborare, menționând că „avem ce învăța” de la așa-numitele autorități. La rândul său, așa-numitul președintele al Consiliul Suprem Transnistrean, Alexandru Șerbu, a declarat relațiile „frățești” dintre Comrat și Tiraspol în aspirațiile de orientare spre integrarea cu Federația Rusă.

Participând la o ședință a așa-numitului Parlament de la Tiraspol, Kîsa a recmarcat că „avem ce învăța” și că „mi-a plăcut modul în care ați organizat o sesiune plenară. Fiecare deputat poate vorbi, și acesta este un proces democratic normal”.

În context, părțile au semnat un memorandum, iar oficialii și-au exprimat speranța că acordul nu va fi doar un document oficial, dar și o „platformă reală de cooperare, consolidare a dialogului interparlamentar, care va aduce avantaje reciproce”, conform newsmaker.md.

„Sperăm că relațiile inter-parlamentare se vor îmbunătăți, datorită celor ce am învățat în Transnistria”, a declarat Kîsa.

Criticile din partea opoziției extraparlamentare de la Chișinău nu s-au lăsat mult așteptate. Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că aceasta este adevărata față a democraților care spun că vor să țină piept „tancurilor lui Putin”.

„Singurul deputat din partea Partidului Democrat ales în Adunarea Populară a Găgăuziei – Vladimir Kîsa, care prin matrapazlâcuri ulterioare a devenit și Președinte al legislativului din autonomie, semnează un acord de colaborare cu o structură anticonstituțională de la Tiraspol (așa-zisul Parlament al Transnistriei), sfidând suveranitatea statului Republica Moldova.

Democratul Vladimir Kîsa se declară impresionat de calitatea procesului legislativ de la Tiraspol și spune că Găgăuzia are ce învăța de la Transnistria. Asta în timp ce liderul PD, oligarhul Vlad Plahotniuc, vrea să păcălească o lume întreagă, inclusiv partenerii occidentali, cum că el ține piept “tancurilor lui Putin”. Ce rol joacă “tanchistul” Evghenii Șevciuk (fost lider al regimului separatist) “refugiat” de curând pe partea dreaptă a Nistrului, putem doar să intuim”, a reacționat Maia Sandu.

Sursa:independent.md

(62 accesari)