Oamenii oligarhului, în schema miliardului
Astăzi anunțăm debutul unei noi campanii mediatice în cadrul Jurnalului Săptămânii – cine, când și cum s-a implicat în ”jaful secolului”. Amprente adânci în furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova au lăsat cel puțin doi reprezentanți de-ai lui Vladimir Plahotniuc.
Unul dintre ei declară că a fost folosit de către bancheri și politicieni corupți de la Chișinău. O radiografie a firmelor implicate în jaful din 2014 scoate la iveală faptul că persoanele care apar în această schemă sunt prezente și în alte scandaluri de proporții. În toate cazurile este vorba despre acoliții oligarhului de la șefia Partidului Democrat.
Fortuna United LP este un offshore din Marea Britanie, înregistrat în Scoția, care, potrivit detectivilor financiari din agenția internațională Kroll, a încheiat pe 26 noiembrie 2014 un acord cu Banca Socială. Un contract de vânzare-cumpărare, cu o valoare colosală de 18,3 miliarde de lei. Obiectul tranzacției l-a constituit portofoliul de credite a cinci companii afiliate lui Ilan Șor, în valoare totală de 13,7 miliarde, plus procentele ce urmau să fie plătite de către debitori și o primă plată, în mărime de 3 procente, din întreaga sumă. Esența acestei proceduri constă în faptul că firmele din așa-numitul Grup Șor nu-i mai erau datoare Băncii Sociale, iar împrumuturile lor urmau să fie stinse de către Fortuna scoțiană.
Din întreaga datorie, offshorul a plătit un avans de 3 procente, adică 551 de milioane de lei. Auditorii de la Kroll au subliniat un aspect important cu privire la această sumă. Ei au menționat în primul lor raport elaborat pentru Banca Națională a Moldovei că, cel mai probabil, cele 551 de milioane nu au provenit din activități financiare ale Fortuna, ci tot din portofoliul de credite, pe care entitatea scoțiană l-a cumpărat de la Banca Socială.
În sinteza celui de-al doilea raport făcut de Kroll se conține și o dovadă în acest sens. După ce au urmărit întregul traseu al banilor detectivii financiari au descoperit că din totalul surselor sustrase de către grupul de companii ale lui Șor, 39,2 milioane de dolari au fost transferate către Fortuna United. Astăzi, nu mai are cine să restituie datoria. Compania scoțiană e în proces de lichidare. Fiduciarii care au creat-o au anunțat autoritățile britanice despre dizolvarea parteneriatului lor pe 2 martie 2017.
E ca și cum, să zicem, un agricultor ar avea un client permanent căruia să-i vândă în mod constant pe datorie. Îi dă un sac de făină, din care primește înapoi o parte mică din marfa sa, drept prima plată. Îi mai împrumută un sac, din care mai primește înapoi o anumită cantitate din același produs. Și tot așa până când cumpărătorul pe datorie are depozitul plin, iar agricultorul – hambarul gol. Aici apare, să zicem, un nou client, de pildă, un cetățean britanic cu domiciliu în Scoția, care se oferă să plătească el creditele, dar tot în rate. Scoțianul îi restituie o parte mică din făină celui care a crescut grâul, pune mâna pe tot ce rămâne în depozit, după care… dispare.
Rolul agricultorului amăgit a fost jucat de cele trei bănci fraudate, iar Ilan Șor a avut rolul clientului abonat la interminabilii saci cu făină pe datorie. Se cunoaște mai puțin, însă, despre compania care a jucat partea finală.
Fortuna United, firma-fantomă care a cumpărat dreptul de a colecta de la Grupul Șor datoria de peste 13 miliarde de lei, plus încă aproape cinci miliarde drept procente, a fost înregistrată cu adresă juridică în acest bloc cu trei niveluri din Edinburg, Scoția. Cu numai trei luni înainte de tranzacția cu miliardele Băncii Sociale. Documentele de înregistrare a agentului economic au fost depuse de o altă companie, Royston Business Consultancy Limited, reprezentată de către doi parteneri, originari din Lituania, Remigijus Mikalauskas, un personaj despre care vom vorbi mai târziu, și Viktorija Zirnelyte, o fostă reprezentantă de-a lui Vladimir Plahotniuc. „Un apartament modest cu două dormitoare, la parterul unui bloc din nordul Edinburgului, găzduiește misterioasa firmă care are dreptul de a colecta suma de proporții presupus furată din fosta republică sovietică Moldova” – au scris în 2015 jurnaliștii de la BBC într-o investigație cu privire la sute de firme înregistrate pe aceeași adresă ca și offshorul deținător de drepturi asupra miliardelor de lei dispărute din sistemul bancar moldovenesc.
Potrivit sursei citate, apartamentul îi aparține chiar lui Viktorija Zirnelyte, originară din Lituania. Avem de-a face cu o persoană specializată în deschiderea firmelor și administrarea acestora în beneficiul unor anonimi. Este o profesiune răspândită în lumea businessului, mai ales în cazul afacerilor din paradisuri fiscale, iar acestor persoane li se mai spune consultanți pentru business corporativ, administratori de conturi, directori/acționari nominali sau, simplu, „fiduciari”. Ele servesc drept paravane pentru adevărații proprietari ai companiilor. Printre clienții pe care Viktorija Zirnelyte i-a „acoperit” cu numele său, pe parcursul carierei sale, se numără cel puțin un cetățean din Republica Moldova. Este vorba despre oligarhul de la șefia Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.
Zirnelyte i-a reprezentat interesele în ofshorul britanic Maxpower Invest Limited, companie în care a deținut funcția de director nominal între aprilie 2011 și mai 2012. Cam pe la mijlocul acestei perioade în care administra offshorul Maxpower, Zirnelyte a semnat o declarație în care a divulgat cine este beneficiarul real al companiei. În acest document, ea indică faptul că acțiunile companiei îi aparțin în totalitate lui Plahotniuc, oligarhul moldovean care are și cetățenie românească.
Nu este o practică obișnuită ca un fiduciar să-și divulge clientul, însă Zirnelyte a fost obligată să facă acest lucru de către justiția britanică, într-un proces cu privire la atacul raider produs în Republica Moldova în 2010 la Victoriabank, inclusiv cu participarea offshorului lui Plahotniuc, Maxpower Invest Limited. Dacă a fost sau nu frauduloasă acea preluare, așa cum au afirmat atunci foștii acționari, este un subiect aparte, asupra căruia încă decurg investigații, în afara Republicii Moldova.
Ceea ce am vrut să subliniem, prin readucerea în atenție a scandalului de la Victoriabank, din 2010, este că unii dintre fiduciarii care apar în acel dosar, figurează și în cazul fraudei bancare produse deja în 2014, la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Vorbim despre directori/acționari nominali de serviciile cărora s-a folosit pe parcursul timpului anume Vladimir Plahotniuc.
În afară de Viktorija Zirnelyte, care în 2011 i-a reprezentat interesele lui Plahotniuc în Maxpower Invest Limited, iar în 2014 a participat la crearea offshorului Fortuna United, care a preluat de la Banca Socială datoriile Grupului Șor, în schema „furtului miliardului” se întrevede cel puțin încă un fiduciar de-al oligarhului moldovean. Este vorba, de această dată, despre un contabil originar din Cipru, cu reședință în Edinburg, cu numeroase firme offshor deschise pe numele său în Marea Britanie – Marios Papantoniou.
Numele acestui fiduciar apare de două ori în primul raport făcut de compania internațională Kroll cu privire la frauda bancară din Republica Moldova. Prima dată, Papantoniou figurează drept reprezentant al unuia dintre 21 de cumpărătorii de acțiuni la Unibank, în 2012, la etapa de preluare a controlului asupra acestei instituții financiare. Precizăm că aceasta a fost una din fazele inițiale ale schemei de fraudare, urmată în 2013 de preluarea controlului asupra Băncii Sociale și Băncii de Economii, iar în 2014 – de scoaterea banilor din toate cele trei instituții prin credite frauduloase.
A doua oară detectivii financiari angajați de BNM să investigheze furtul din sistemul bancar moldovenesc îl pomenesc pe Papantoniou în contextul activității acestuia în offshorul Axiano Ltd., despre care se presupune că a participat într-un alt scandal cu răsunet internațional, izbucnit în 2014, – spălătoria a peste 20 de miliarde de dolari proveniți din Rusia, care a implicat o bancă din Republica Moldova și sistemul nostru judecătoresc.
Ca și Viktorija Zirnelyte, Marios Papantoniou este un contabil specializat în crearea de companii pentru persoane sau entități care vor să rămână în umbră. Mai multe offshoruri înregistrate pe numele cipriotului, sau fondate de alte firme de ale lui, au participat la vasta schemă de sustragere a banilor din BEM, Banca Socială și Unibank. Vom enumera doar câteva dintre ele. Dintre cele dezvăluite în primul raport Kroll, una este Manitoba Management LTD, cea despre care am spus mai sus că a cumpărat în 2012 un pachet de aproape 5 la sută din acțiunile Unibank, participând astfel la preluarea controlului asupra instituției de către un grup de persoane și companii afiliate lui Ilan Șor.
Marios Papantonio este cel care a fondat firma cu câteva luni înainte de achiziție, iar ulterior a administrat-o, ca director și acționar. Alta este Rosslyn Trade LLP, companie care i-ar fi împrumutat fostului președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, o parte din banii necesari pentru a cumpăra un alt pachet de aproximativ 5 la sută din acțiunile Unibank. Documentele pentru fondarea Rosslyn Trade LLP au fost depuse în 2012 de compania britanică Lawsons & Co. LLP, care, la rândul său, este condusă din 2007 de către cipriotul din raportul Kroll, Marios Papantoniou și soția sa, Ishbel. Altă firmă fondată cu aportul companiei lui Papantonio, Lawsons & Co., este Harrogate Consulting LP care este menționată de cinci ori în primul raport făcut de Kroll cu privire la participanții în jaful din băncile moldovenești.
Harrogate a jucat tot rolul de creditor, doar că pentru alți trei cumpărători de acțiuni la Unibank, printre care și notarul Olga Bondarciuc, considerată un om de încredere al lui Vladimir Plahotniuc. Tot cipriotul a fondat firma Harwood United LLP, care a creditat alți doi cumpărători de acțiuni, printre care Reghina Apostolova, viceprimar de Orhei, colega de partid a lui Ilan Șor, cea care și-a manifestat recent dorința de a deveni primar de Chișinău. Lista prezenței lui Papantoniou în schemă ar putea continua, atât cu companii menționate de către detectivii financiari de la Kroll, cât și cu firme implicate în numeroasele transferuri cu banii sustrași, denumirile cărora au fost enunțate în procesele de judecată pornite de procurori în dosarul fraudei bancare.
Mai multe companii create de firma lui Marios Papantoniou, Lawsons & Co., figurează în sentințele emise în dosarele în care au fost condamnați fostul premier Vlad Filat, fostul deputat Chiril Lucinschi și afaceristul Veaceslav Platon. Rolul acestor firme nerezidente ar putea constitui subiectul unei investigații aparte. Deocamdată, ne vom limita la sublinierea faptului că fiduciarul Marios Papantoniou a creat mai multe companii implicate în schema jafului bancar. La prima vedere, aceste companii fac parte sau sunt afiliate grupului Șor. Papantoniou, însă, are un client mai vechi în Republica Moldova – oligarhul Vladimir Plahotniuc. Una dintre firmele prin intermediul căreia cipriotul menționat în raportul Kroll își vinde serviciile se numește Axiano Company Secretaries Limited. Aceasta, la rândul său a creat în beneficiul lui Plahotniuc un alt offshore – Financial Investments Corporation Limited. Pe 18 noiembrie 2004, fiduciarul a semnat o declarație în care subliniază că are doar rol de acționar nominal și că proprietarul real al firmei administrate este Vladimir Plahotniuc. Colaborarea dintre cei doi nu s-a terminat în 2004 și nu s-a limitat la o singură companie.
Papantoniou a lucrat pentru Plahotniuc și în offshorul Victoria Invest Limited, un alt actor în scandalul cu acțiunile de la Victoriabank, obligat de către justiția britanică să-și divulge beneficiarul final. Potrivit unei declarații semnate pe 20 decembrie 2010 de acționarul nominal al acestei companii, proprietar final al firmei este oligarhul de la șefia PD. Iar cei care au administrat conturile offshorului de la creare, în 2004, până la dizolvare, în 2014, sunt Eftuchya Turnbull și ginerele său, Marios Papantoniou. Femeia a fost cea care a depus actele de constituire și a ocupat funcția de director nominal ani la rând, iar bărbatul s-a implicat mai târziu pentru dizolvarea entității. Numele lui Marios Papantoniou figurează în acte cu privire la închiderea Victoria Invest Limited, care datează cu anii 2013 și 2014. Rezultă că în timp ce colabora cu firme și persoane din așa-numitul Grup Șor, fiduciarul cu origini cipriote conlucra concomitent cu Plahotniuc.
Până aici am enumerat doi fiduciari de-ai lui Vladimir Plahotniuc, care se întrevăd și în schema fraudei bancare – Viktorija Zirnelyte și Marios Papantoniou. Cei doi au fost colegi în compania Lawsons & Co. în perioada 2007-2014 și par să colaboreze până în prezent. Serviciile lor au fost folosite și într-un alt imens scandal.
Este vorba despre schema de umflare a tarifelor la energia electrică prin intermediul companiei din Transnistria Energokapital. Jurnaliștii de la platforma The Black Sea au publicat în 2016 o investigație în care au arătat că unul dintre offshorurile care au creat entitatea tiraspoleană este compania scoțiană Energy Assets Development LP. Acest offshore a fost creat în 2012 cu aportul firmei lui Papantoniou, iar în 2017 a fost dizolvat, documentele fiind prezentate de compania lui Zyrnelyte, aceeași care a fost utilizată pentru înregistrarea firmei, care a cumpărat creditele neperformante, prin care au fost ruinate Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Atât Fortuna United, implicată în frauda bancară, cât și Energy Assets Development, implicată în schema Eenergokapital, au avut o perioadă aceeași adresă juridică – apartamentul lui Zirnelyte din Edinburg.
Aici îl vom aduce din nou în atenție pe partenerul lui Zirnelyte din Fortuna United, semnătura căruia apare pe documente ale ambelor firme amintite mai sus, Remigijus Mikalauskas. Și numele său figurează în primul raport al auditorilor de la Kroll. Atât la partea finală a schemei realizate prin Fortuna United, cât și la faza inițială – cea de preluare a controlului asupra Unibank. Lituanianul s-a numărat printre reprezentanții celor 21 de cumpărători de acțiuni afiliați grupului Șor. Circumstanță din care rezultă că în spatele întregii mașinații, de la început și până la urmă, stau aceleași persoane care se ascund după paravane. Cel puțin două dintre aceste paravane au fost utilizate anterior de președintele PD. Dacă această constatare ar fi o coincidență întâmplătoare, ar însemna că din miile de fiduciari câți există în lume, gata să-și pună numele pe orice firmă, autorii furtului miliardului, dar și cei ai schemei Energokapital, au decis să-i folosească anume pe oamenii de încredere ai lui Vladimir Plahotniuc.
Am reușit să luăm legătura cu Marios Papantoniou și subliniem că suntem dispuși să publicăm și eventuale reacții din partea celorlați fiduciari amintiți în acest material. Deocamdată, prezentăm reacția cipriotului.
Acesta este comentariul făcut de Papantoniou. Omul nu a răspuns cine anume l-a angajat pentru fondarea firmelor utilizate în scheme frauduloase și a ignorat întrebările cu privire la colaborarea sa cu Vladimir Plahotniuc. Anterior și Victoria Zyrnelyte a făcut declarații pentru presă, în care a afirmat că ea și partenerul său Remigijus Mikalauskas nu cunosc nimic despre banii furați din băncile moldovenești. Și ea a refuzat să divulge identitatea beneficiarului final al Fortuna United, cel care, dacă ar fi descoperit, ar trebui să întoarcă banii furați din sistemul bancar moldovenesc.
Am încercat să aflăm de le gestionarii anchetei penale în cazul furtului miliardului dacă au examinat implicarea persoanelor de încredere ale lui Plahotniuc în schema jafului și dacă președintele PD a fost vreodată audiat în acest dosar.
Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Anticorupție, Anastasia Mihalceanu, a recepționat solicitarea reporterului Jurnal TV, dar încă nu a oferit un răspuns. Vladimir Plahotniuc nu a fost disponibil pentru a face un comentariu. El nu interacționează cu presa nici la briefingurile pe care le organizează cu regularitate la sediul PD, unde iese în fața camerelor de luat vederi doar pentru a face declarații și nu acceptă întrebări. Și evită, în general, situațiile în care ar putea fi abordat cu vreo întrebare. De exemplu, dacă reporterul Jurnal TV îl așteaptă lângă blocul în care locuiește, controversatul politician îl ocolește folosind alte ieșiri din curte.
Prezența lui Plahotniuc în dosarul fraudei bancare nu se limitează la prezența fiduciarilor săi. Printre plățile făcute de firmele lui Ilan Șor, cu banii împrumutați din cele trei bănci, se numără și două transferuri către avocatul din Boston, originar din Ucraina, Val Gurvits. Cel care a ieșit în 2012 într-o conferință de presă la Chișinău, în calitate de reprezentant al lui Vladimir Plahotniuc. Informațiile cu privire la aceste plăți, în sumă de peste 61 de mii de dolari, se conțin pe copiile extraselor bancare ale offshorului recunoscut de Ilan Șor drept al său, Hezburg LLP. Documentele au fost oferite presei de către avocatul lui Veacelav Platon, Ion Crețu.
Iar drept dovadă a faptului că și procurorii au aceste rulaje bancare poate servi decizia de condamnare în cazul lui Chiril Lucinschi. Procurorii au invocat aici mai multe transferuri de pe contul Hezburg spre companii atribuite fostului deputat. Informațiile cu privire la două dintre aceste transferuri se regăsec pe aceleași pagini din rulaj ca și datele cu privire la plățile către avocatul lui Vladimir Plahotniuc. În imediata apropiere.
Am încercat să luăm legătura cu Ilan Șor, condamnatul din dosarul fraudei bancare, pe mărturiile căruia se bazează învinuirile procurorilor în cazul tuturor celorlalți condamnați. Întrebările expediate purtătorului său de cuvânt, cu privire la implicarea reprezentanților lui Vladimir Plahotniuc și rolul jucat de oligarh personal în furtul miliardului, rămân deocamdată, fără răspuns.
Sursa:jurnaltv.md