oazu-nantoi-protestLupta pentru scoaterea Republicii Moldova din captivitate nu se termină la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie, ci, abia atunci va începe. De această părere este comentatorul politic Oazu Nantoi, care afirmă că gestul lui Andrei Năstase, de a se retrage în favoarea Maiei Sandu, este unul care denotă maturitate politică.

„Vreau să-l aplaud pe Andrei Năstase, deoarece acesta este un semn de maturitate politică. În calitate de cetăţean, sper că societatea se va mobiliza în jurul candidatului comun. Dacă e vorba de Maia Sandu şi vom avea turul doi, în care acest candidat va fi oponentului lui Igor Dodon, societatea va avea şansa de a face un pas spre ruperea statului din captivitate. În opinia mea, dl Dodon nu se identifică nicidecum cu aşa-zisa luptă cu oligarhii”, afirmă Oazu Nantoi.

Analistul politic a menţionat, pentru Jurnal de Chişinău, că, deoarece au mai rămas zile numărate până la alegeri, e nevoie de mobilizarea tuturor resurselor şi de spargerea blocadei informaţionale din jurul acestui candidat: „Lupta pentru ruperea statului din captivitate nu se termină la 30 octombrie. Ea abia va începe”, a mai spus Nantoi.

Un alt expert, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a afirmat că e foarte dificil de făcut prognoze şi că acest candidat unic are şanse reale de a accede în turul doi al alegerilor. Important este, mai spune directorul IPP, ca societatea civilă să monitorizeze atent procesul, pentru a nu permite fraudarea alegerilor.

De menţionat că liderul PPDA, Andrei Năstase, a explicat retragerea sa din cursa prezidenţială, spunând că a făcut-o din dragoste pentru ţară, în situaţia în care dacă ar merge ambii candidaţi antioligarhici la alegeri, niciunul nu ar accede în turul doi, iar şansa istorică a RM, de a începe destructurarea regimului cleptocrat, ar fi ratată.

Sursa:jurnal.md

(26 accesari)