Oficial: Gazul românesc trece Prutul

Imagine implicită

gazoductRepublica Moldova începe de mâine importul de gaze naturale din România. Informaţia a fost confirmată pentru Jurnal.md de către Serviciul de Presă al Ministerului Economiei.

Lansarea oficială va avea loc la ora 11:00, pe Platforma C, la Ungheni. Deocamdată nu se ştie care va fi tariful pentru consumatorul final, Ministerul Economiei urmând să vină cu detalii până la sfârşitul zilei.

Livrarea gazelor româneşti în Republica Moldova începe cu o întârziere de peste o jumătate de an de la prima dată anunţată oficial, 1 septembrie 2014.

Anterior, fostul ministru al Economiei, Andrian Candu, anunţa că ţara noastră va începe importul de gaze din România de la 1 ianuarie 2015, la un preţ de 277 de dolari pentru mia de metri cubi.

Gazul românesc însă nu a trecut Prutul la începutul anului întrucât compania care gestionează gazoductul pe teritoriul Republicii Moldova nu deţinea licenţa de transportare a gazelor.

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni cu o lungime de 43 de kilometri a început pe 27 august 2013 şi a costat 26 de milioane de euro, dintre care şapte milioane reprezintă contribuţia Uniunii Europene.

Uniunea Europeană a mai alocat 10 milioane de euro pentru extinderea conductei până la Chişinău.
Sursa:jurnal.md