plahotniucS-a confirmat oficial. Fostul prim-vicepreședinte al Parlamentului și totodată unul din cei mai controversați politicieni din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc, este cercetat penal în România.

Potrivit Jurnal.md, Plahotniuc este vizat de o anchetă a autorităților din România, pentru utilizarea unei identități false. Asta după ce în perioada noiembrie 2009 – mai 2011, liderul Partidului Democrat a folosit pe teritoriul Republicii Moldova – numele Vladimir Plahotniuc, iar pe teritoriul României – numele Vlad Ulinici şi Vladimir Ulinici. Dacă va fi găsit vinovat, politicianul cu dublă identitate riscă până la 3 ani de pușcărie.

Potrivit unui răspuns venit pe adresa redacției din partea Parchetului de la Buftea, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație a preluat dosarul lui Vladimir Plahotniuc și l-a trimis Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte.

Dubla identitate a lui Plahotniuc a ieșit la iveală, după ce ziarul „Adevărul” a relatat că oligarhul, care deține și cetățenie română, a solicitat autorităților din România să-i fie schimbat numele din Vladimir Plahotniuc în Vlad Ulinici. Pe lângă numele diferit, cu care a optat să figureze în actele românești, Plahotniuc a indicat și o altă dată de naștere. Dacă în pașaportul moldovenesc figurează ziua de 28 decembrie 1965, atunci în cel românesc e trecută ziua de 1 ianuarie 1966.

Amintim că, Plahotniuc a fost monitorizat de Interpol între anii 2007-2012 pentru că ar fi avut legături cu gruparea criminală Solntsevskaya, iar cererea de schimbare a identității a depus-o la 7 august 2009, iar la 29 ianuarie 2010 acesta a și obținut o altă identitate – din Vladimit Plahotniuc a devenit Vladimir Ulinici. Totuși aceasta nu a fost ultima schimbare în acte pe care a cerut-o Plahotniuc. La 2 iunie 2010, ex-prim-vicepreşedintele Parlamentului Moldovei a solicitat din nou statului român o schimbare de identitate, din Vladimir în Vlad Ulinici. Din acel moment, oligarhul are două identităţi total diferite. 

sursa: jurnal.md

(230 accesari)