Transnistria-300x210Viceministrul de Externe al Rusiei declară că Rusia nu acceptă pacea, întrucît Moldova nu respectă Acordul semnat. Rușii sunt deranjați că autoritățile de la Chișinău susțin că armata rusă aproape a ocupat teritoriul la Varnița.

În acest sens, viceministrul de externe al rușilor declară: „Pentru noi este inacceptabilă o astfel de logică, ea contravine Acordului de prietenie şi colaborare dintre Rusia şi Moldova, încheiat în 2001 şi prelungit în 2011, dar şi atmosferei de dezvoltare a parteneriatului dintre cele două ţări, care s-a dezvoltat în ultimii ani”. Totodată acesta remarcă că muniţiile din depozite nu pot fi evacuate din regiune în condiţiile în care reglementarea politică practic este blocată.

Astăzi, la comemorarea victimelor în urma luptei de la Tighina din 1992, așa-zisul lider al regiuniii transnistrene, Evghenii Șevciuc a declarat că fără îndoială Tighina este un oraș transnistrean, iar scopul lor este de a menține pacea. „Comemorăm astăzi curajul transnistrenilor noștri”, a mai adăugat Șevciuc.

Ministrul Vitalie Marinuța nu se lasă. Deși în viziunea sa este puțin probabil să se declașeze un nou conflict, armata națională totuși este pregătită pentru a riposta. Acesta consideră că potențialul forțelor transnistrene, dar și cel al contingentului rus din regiune nu este în măsură să permită declanșarea unei acțiuni armate, iar fără suportul Rusiei, Transnistria nu ar intensifica conflictul.

Amintim că săptămîna aceasta, președintele Nicolae Timofti a declarat că există forțe interesate de destabilizarea Republicii Moldova. Totodată experții au precizat în cadrul unei conferințe de presă că există pericolul de a se declanșa alt război, asta pentru că forțele ruse nu-și doresc apropierea Moldovei de Europa.


(325 accesari)