Oficial UE: Sîntem dezamăgiți de decizia Curții Constituționale
Reprezentanții Delegației UE la Chișinău își exprimă îngrijorarea față de hotărîrea Curții Constituționale, prin care unele prevederi ale Legii privind testarea integrității profesionale a funcționarilor publici au fost declarate neconstituționale. O declarație în acest sens a fost făcută de șeful Secției politice și economice a Delegației UE la Chișinău, Wicher Slagter, astăzi, în cadrul conferinței dedicate reformei procuraturii, informează NOI.md.
„Sîntem dezamăgiți că anumite aspecte ale acestei legi au fost declarate în afara legii. Vreau să subliniez că, în opinia noastră, testarea integrității profesionale este un instrument puternic anticorupție, capabil să transmită un semnal întregii societăți că în spațiul public nu e loc pentru funcționari și oficiali corupți. Nu pot să mă expun cu privire la temeiul juridic pe care s-a axat Curtea atunci cînd a declarat neconstituționale anumite prevederi, dar ne așteptăm în continuare să vedem un angajament solid din partea autorităților în ceea ce privește lupta cu corupția”, a precizat Wicher Slagter.
Opinia oficialului european a fost împărtășită parțial și de ministrul Justiției, Vladimir Grosu, care a precizat că, pentru a obține anumite succese în lupta cu corupția, trebuie creat un cadru legal adecvat de activitate pentru procuratură și CNA.
Precizăm că săptămîna trecută Curtea Constituțională a declarat drept neconstituționale mai multe prevederi ale legii menționate, care se referă la mecanismul propriu-zis de testare a integrității profesionale. CC a interzis testorilor integrității să acționeze în condițiile unui risc justificat, necesare pentru fixarea obiectivă a comportamentului corupt al funcționarului. Totodată, a fost declarată neconstituțională și consecința obligatorie a testului privind concedierea agentului public în cazul în care se constată implicarea în acte de corupție. Astfel, proiectul de lege urmează a fi revizuit.
Sursa:noi.md