Ombudsmanul Mihai Cotorobai condamnă decizia Guvernului de a pune miliardul furat pe spatele populaţiei: „Va afecta drepturile fundamentale ale oamenilor, în special dreptul la un trai decent”

Imagine implicită

cetateniAsumarea de către Guvern a răspunderii pentru pachetul de legi cu privire la sistemul bancar, în urma cărora miliardul furat din sistemul bancar va fi pus în cârca cetăţenilor de rând, va afecta drepturile fundamentale ale omului.

Declaraţia îi aparţine Avocatului Poporului Mihail Cotorobai, care s-a autosesizat „având în vedere reacţia masivă de respingere a opiniei publice a acestor decizii, dar şi posibilele consecinţe nefaste ale aplicării în practică a prevederilor documentelor vizate”.

„Implementarea acestora va afecta drepturile fundamentale ale cetăţenilor, în special dreptul la un trai decent garantat de art. 47 din Constituţia Republicii Moldova, art.1 şi 11 din Pactul Internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale, art. 22 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”, afirmă Cotorobai.

Ombudsmanul menţionează că acest document a fost elaborat în condiţii de lipsă de transparenţă, deşi prezintă un interes major pentru cetăţenii şi că nu a fost transmis spre avizare tuturor instituţiilor publice interesate, inclusiv Avocatului Poporului.

„La elaborarea proiectului de lege nu s-a ţinut cont de cerinţele legislaţiei comunitare şi alte standarde internaţionale care stabilesc expres condiţia primordială a asigurării apărării drepturilor, libertăţilor, intereselor legitime ale cetăţenilor, a egalităţii şi echităţii sociale a populaţiei. Implementarea pachetului de legi va perturba realizarea veniturilor şi cheltuielile la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, ceea ce în consecinţă va avea ca impact restrângerea drepturilor legitime ale cetăţenilor. De altfel, pachetul de legi prevede deja reduceri de cheltuieli ale bugetelor asigurărilor sociale de stat şi fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul curent”, mai spune Avocatul Poporului.

Totodată, experţi independenţi estimează că în virtutea legilor vizate, BNM urmează să încaseze anual din bugetul de stat peste un miliard de lei, după transformarea garanţiilor de stat în datorie internă, ceea ce va diminua din fondurile pentru plăţile şi alocaţii sociale, dar şi din alte cheltuieli cu destinaţii de interes public.

„De asemenea, nu este clar care vor fi condiţiile de emisie şi răscumpărare a obligaţiunilor de stat, deoarece acestea urmează a fi prevăzute în acordul care va fi încheiat ulterior între Ministerul Finanţelor şi Banca naţională a Moldovei”, adaugă Cotorobai.

Ombudsmanul consideră că pachetul de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea nu corespunde prevederilor legislative care stipulează că apărarea drepturilor, libertăţilor, intereselor legitime ale cetăţenilor, egalitatea şi echitatea socială, precum şi compatibilitatea cu legislaţia comunitară, constituie o condiţie obligatorie a oricărui act legislativ. La fel, aceste legi nu corespund cerinţelor calităţii şi previzibilităţii unui act legislativ.

În concluzie, Mihail Cotorobai spune că pachetul de legi trebuie să fie examinat suplimentar, cu implicarea largă a societăţii, a experţilor naţionali şi internaţionali din domeniu şi subscrie apelului lansat către preşedintele Nicolae Timofti, prin care i se solicită şefului statului să nu promulge pachetul de legi menţionate.

„În cazul în care Nicolae Timofte nu va da curs acestei iniţiative, Ombudsmanul este dispus să recurgă la pârghiile prevăzute de Legea nr. 52 cu privire la Avocatul Poporului pentru a asigura apărarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor”, conchide declaraţia lui Cotorobai.

Surssa:jurnal.md