ONG-uri media: „Ministrul de Interne să explice public de ce poliţia a urmărit pasiv cum sunt agresaţi jurnaliştii în faţa casei lui Plahotniuc”

Imagine implicită

politisti ciobaniMinistrul de Interne în exerciţiu, Oleg Balan, trebuie să explice public de ce poliţia nu a intervenit în timp ce două echipe de jurnalişti au fost agresate la protestul din faţa locuinţei prim-vicepreşedintelui PD, Vladimir Plahotniuc. Totodată, MAI trebuie să investigheze operativ acest caz, iar persoanele care au agresat cele două echipe de jurnalişti să fie identificate şi pedepsite.

Apelul vine din partea mai multor ONG-uri media, care îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu intensificarea cazurilor în care jurnaliştii sunt agresaţi fizic şi verbal în timp ce îşi fac meseria, fiind prezenţi la manifestaţii de interes public.

„Condamnăm ferm incidentul şi considerăm inadecvat şi neprofesionist comportamentul poliţiei în raport cu reprezentanţii mass-media. Constatăm cu regret că, în pofida apelurilor pe care le lansăm permanent în adresa forţelor de ordine ca acestea să manifeste corectitudine faţă de reprezentanţii presei şi să le ofere protecţie atunci când se află în exerciţiul funcţiunii, jurnaliştii continuă să fie ameninţaţi, agresaţi verbal şi fizic chiar sub ochii poliţiştilor. Reamintim că împiedicarea intenţionată a activităţii mass-media sau a jurnaliştilor este o faptă penală şi se pedepseşte conform articolului 180 prim al Codului Penal al RM.

Cerem Ministerului de Interne, personal ministrului în exerciţiu Oleg Balan, să investigheze operativ acest caz şi să explice public, de ce subalternii săi au preferat să privească pasiv scenele de agresare a jurnaliştilor, în loc să le asigure protecţia necesară. Totodată, cerem să fie identificate şi pedepsite în conformitate cu legislaţia în vigoare persoanele în civil care au agresat cele două echipe de jurnalişti”, se spune în declaraţia semnată de Centru pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Presei Electronice din Moldova, Centrul „Acces-Info”, Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi.

Reacţia ONG-urilor vine după ce reporterul şi operatorul Jurnal TV, precum şi operatorul portalului de ştiri Omega, au fost agresaţi vineri seara, pe 24 iulie curent, în timpul unui protest în legătură cu majorarea tarifelor la energie electrică şi gaze naturale, organizat în faţa casei în care locuieşte prim-vicepreşedintele PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc.

În timpul manifestaţiei, de protestatari s-au apropiat mai multe persoane agresive, îmbrăcate în civil, iar între cele două tabere s-a iscat un conflict. Jurnal TV a încercat să filmeze scena, însă, la un moment dat, unul dintre indivizi a lovit reporteriţa Jurnal TV peste mâna în care ţinea microfonul, iar un alt tip l-a lovit puternic în zona inimii, cu pumnul, pe operatorul Jurnal TV.

La acelaşi protest, operatorul portalului Omega a fost îmbrâncit de agenţii de pază de la Argus, compania care îi aparţine lui Plahotniuc şi îi asigură securitatea. S-a întâmplat în timp ce operatorul încerca să filmeze în curtea blocului în care locuieşte prim-vicepreşedintele PD. Mai mulţi agenţi de la Argus, înarmaţi şi echipaţi până în dinţi, au tăbărât pe cei care intraseră în ogradă, printre care şi operatorul de la Omega, dar şi avocatul Ana Ursachi.

Abuzurile au avut loc în prezenţa forţelor de ordine, care nu au intervenit. În tot acest timp, poliţiştii stăteau liniştiţi rezemaţi de poarta ogrăzii, ignorând strigătele manifestanţilor care le cereau să se implice şi să-i apere.

Sursa:jurnal.md