ONG-urile, un nou semnal de alarmă: „Graba cu care Dodon a semnat decretul de eliberare din funcţie a Domnicăi Manole confirmă încă o dată fenomenul justiţiei selective” // DOC

Imagine implicită

Un număr impunător de organizaţii ale societăţii civile îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu semnarea de către preşedintele Igor Dodon a decretului de eliberare din funcţie a judecătoarei Domnica Manole. ONG-urile susţin că, în situaţia în care magistrata contestase decizia CSM de eliberare din funcţie la Curtea Supremă de Justiţie, şeful statului trebuia să decidă asupra propunerii CSM doar după finalizarea examinării cauzei de către CSJ. 

„Era logic ca acesta să aştepte soluţia cauzei care este pe rolul CSJ, mai ales că există dubii serioase privind legalitatea propunerii CSM de eliberare din funcţie a judecătoarei Manole. Anterior, în situaţii similare, preşedintele aştepta decizia CSJ. (…) Având în vedere semnalele recente ale preşedintelui transmise judecătorilor, emiterea prematură a decretului de eliberare din funcţie a judecătoarei Manole confirmă presiunea improprie pe care acesta o exercită asupra sistemului judecătoresc. Asistăm la un alt semnal grav de atac asupra independenţei puterii judecătoreşti în RM. Graba cu care s-a emis decretul indică cel puţin spre o ignorare a recursului judiciar de protecţie a drepturilor judecătoarei şi transmite un mesaj de intimidare a judiciarului”, se spune în declaraţia semnată de 19 ONG-uri.

Semnatarii amintesc, în context, declaraţiile făcute recent de Igor Dodon în cadrul unui club de presă la Holercani şi care pot fi interpretate drept ameninţări în adresa puterii judecătoreşti. Referindu-se la cazul cetăţeniei RM pentru Traian Băsescu, Dodon a menţionat că „foarte mulţi dintre judecători înţeleg foarte bine că numirea unui sau altui judecător este prerogativa Preşedintelui”. El a mai menţionat, pe un ton batjocoritor, că „noi nu-i presăm, dar ei înţeleg că trebuie să încerce să respecte legea… încă nu toţi înţeleg, dar puţin câte puţin vor înţelege”.

„Preşedintele practic a indicat judecătorilor cum să decidă o anumită cauză şi le-a amintit judecătorilor că Preşedintele îi numeşte, astfel transmiţând o ameninţare clară că dacă judecătorii îşi vor permite să ia alte decizii decât pe placul acestuia, aceştia riscă refuzuri de numire, reconfirmare sau promovare”, spun ONG-urile care fac şi un apel către organizaţiile internaţionale, în special Consiliul Europei, Uniunea Europeană şi Organizaţia Naţiunilor Unite, să monitorizeze starea justiţiei din RM şi să intervină pentru a opri degradarea acesteia.

Sursa:jurnal.md

http://jurnal.md/files/pdf/2017-07-31-decl-decretjud-manole-1.pdf