ONU cere autorităţilor RM acţiuni IMEDIATE la revendicările protestatarilor

Imagine implicită

onuÎnaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad al-Hussein, a cerut autorităţilor Republicii Moldova un răspuns imediat la revendicările înaintate de către protestatarii din PMAN.

Declaraţia a fost făcută la Geneva, la începutul unei sesiuni a Consiliului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

„În Republica Moldova – cer acţiuni imediate, fundamentate în domeniul drepturilor omului, care să răspundă revendicărilor poporului privind gravele greşeli la gestionarea fondurilor publice, lipsa de transparenţă şi eşecurile de informare, participare şi responsabilitate. Dacă nu vor fi tratate cu seriozitate, aceste îngrijorări ar putea duce la o polarizare a societăţii, la deteriorarea drepturilor omului şi la o instabilitate politică şi economică”, a declarat Ra’ad al-Hussein.

Amintim că pe 6 septembrie curent Platforma Civică Demnitate şi Adevăr a organizat un amplu protest faţă de guvernarea actuală. La acţiune, potrivit organizatorilor, au participat peste 100 de mii de oamenii. Din 7 septembrie protestul s-a transformat în unul continuu, în Piaţa Marii Adunări Naţionale fiind inaugurat un „Oraş al Demnităţii”. O nouă acţiune de protest a avut loc şi pe 13 septembrie, fiind prezenţi zeci de mii de oameni. Printre revendicările protestatarilor se numără: demisia preşedintelui Timofti, alegeri anticipate, întoarcerea miliardului furat şi pedepsirea celor vinovaţi, dar şi demisia şefilor de la BNM, PG, CNA, CSJ, CEC şi CCA.

Sursa;jurnal.md