Operaţie în premieră naţională, realizată la Timişoara

Imagine implicită

fb43d140-27bf-11e4-a9b4-81008a43bbe3_483484351Un bărbat care a suferit un accident vascular cerebral a fost salvat de o echipă de medici de la Spitalul Judeţean din Timişoara, în urma unei intervenţii chirurgicale în premieră naţională. Operaţia i-a salvat viaţa, însă i-a oferit, în acelaşi timp, şansa să se recupereze într-un timp record.

Barbatul era în comă atunci cand a fost preluat de ambulanţă. A fost intubat şi transportat la Unitatea de primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Timişoara. Singura intervenţie care îi putea salva viaţa trebuia realizată în mai puţin de 6 ore de la accidentul vascular. Medicii s-au pregătit pentru operaţie din momentul în care pacientul a plecat spre spital.

Intervenţia a fost realizată de o echipă formată din patru medici, asistaţi de anestezişti. Doi dintre chirurgi urmează cursuri de specializare în Franţa pentru acest gen de intervenţie şi revin periodic în România. Operaţia a constat în extragerea cheagului de sânge care bloca circulaţia în arterele creierului, printr-o intervenţie minim invzivă şi a fost efectuată pentru prima dată în ţara noastră, relatează opiniatimisoarei.ro.

„Pentru pacienţii care reprezintă cazuri grave, cu ocluzii pe o arteră mai mare şi mai importantă, există această metodă complementară şi foarte modernă, care nu s-a introdus nici în străinătate, în centrele mari, decât de aproximativ şase sau şapte ani şi care constă în tentativa de extragere a cheagului de sânge mecanic. Practic se agaţă cheagul, de obicei cu un stent, şi se trage afară, ajungând la cheag prin artere. De cele mai multe ori se foloseşte artera femurală, cateterele sunt urcate până la nivelul creierului, sub control radiologic, folosind angiograful” a explicat dr. Raoul Pop, unul dintre medicii care a participat la operaţie.

Alături de el au lucrat pentru salvarea pacientului medicii Cristian Mihalea, Adrian Tutelca şi Dan Mihoc. Intervenţia a durat trei ore, iar la 24 de ore de la finalizarea acesteia pacientul s-a trezit din comă fără probleme neurologice semnificative. În prezent este internat în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Timişoara.

sursa: stiri.yahoo.com