Operaţiunea „Apartamentul“ II, de Valentina BASIUL

Imagine postare

646x404De două zile îmi stăruie în minte o sintagmă din seria linguşirilor electorale: „asigurarea condiţiilor mai bune de trai“. Să nu credeţi că politicienii noştri s-au gândit vreodată la muritorii de rând. O dovadă e scrisoarea făcută publică zilele trecute în care 47 de deputaţi au cerut Guvernului să le găsească teren în centrul urbei unde să-şi ridice un bloc al lor.

Cel puţin o dată la patru ani, aceşti domni, care pretind că ne reprezintă, ne vorbesc în limbaj alambicat despre „asigurarea condiţiilor mai bune de trai“, promiţându-ne salarii şi pensii mai mari, case sociale, alocaţii de ’nşpe feluri, subvenţii şi taxe consolidate etc., în funcţie de nevoile diferitor categorii sociale. Şi promisiunile promisiuni rămân, căci odată înscăunaţi, nu se gândesc decât la confortul lor şi la binele familiilor lor.

Ca şi în 2004-2005, la final de mandat, cei pe care i-am ales s-au gândit să-şi tragă câte un apartament de lux în centrul Chişinăului la preţuri de chilipir, că doar nu degeaba au ros pantofii ducându-se la Parlament. Şi au argumentat toată treaba asta prin „asigurarea condiţiilor mai bune de trai“. Toţi ca unul, într-o solidaritate aproape de invidiat, au dat cu subsemnatul pe o hârtie prin care îi cer premierului să identifice şi să aloce un teren în centrul capitalei. Au şi pus ochiul pe o jumătate de hectar de pământ, iar în mintea loc viitoarele case prind contur în locul unui centru de pregătire al Armatei (vizavi de fabrica Aroma).

Speculaţii şi încercări de a crea senzaţii, aşa a catalogat ieri Vlad Filat, liderul PLDM, modul în care a tratat presa acest subiect şi a încercat să spele în două ape fapta subalternilor săi. Şi Filat, şi Lupu, şi Hadârcă au boţit-o că deputaţii pot iniţia un proiect de investiţie imobiliar, la fel ca alte categorii sociale. Faptul că aleşii poporului din „cel mai pro-european“ Parlament de la Chişinău au mers pe aceeaşi schemă ca şi comuniştii lui Voronin şi că în lista pentru „operaţiunea apartamentul II“ se regăsesc atât reprezentanţii puterii, cât şi ai opoziţiei denotă o atitudine. La fel nu e o întâmplare nici faptul că viitorul bloc al deputaţilor se va afla în imediata vecinătate a generaţiei de parlamentari care s-a ales cu locuinţe în urmă cu zece ani.

În loc să gândească proiecte imobiliare speciale pentru tineri şi alte categorii sociale, aşa cum au promis în campania trecută, şi-au aranjat de-o casă pentru ei. Se mai miră unii politicieni de ce oamenii din ţară vor mai mult cu Rusia decât cu Europa. Pentru că unii moldoveni asociază integrarea europeană cu toate gafele guvernaţilor şi afacerile dubioase făcute din 2011 încoace. În ultima vreme alianţa în numele integrării europene calcă tot mai des prin străchini, iar toate acestea creează repulsie şi oamenii nu mai vor o astfel de integrare europeană.

Lobby în Parlament pentru anumite companii, licitaţii aranjate, colectări ilegale de taxe, mită de multe mii de euro pentru funcţionari, privatizări şi concesionări dubioase, favoruri pentru milionarii care importă maşini de lux şi multe altele. Acum şi apartamente pentru cea mai defavorizată categorie de moldoveni. Absolut toate se fac la noi în numele integrării europene.

Să nu ne mire rezultatele alegerilor de la toamnă. Nu va fi doar „mâna Moscovei“, ci, în mare parte, mânuţa guvernaţilor.

sursa: adevarul.ro/moldova/