891950_232144016946006_54959875_o„Scopul urmărit de partidele din alianța de guvernare este să-și lustruiască imaginea în rezultatul acelor matrapazlîcuri pe care le-au făcut pe parcursul acestor patru ani la guvernare și doresc să-și recapete încrederea electoratului. Oamenii au venit de frică nu cumva să rămână fără acea bucată de pâine câștigată la locul de muncă unde își desfășoară activitatea”, afirmă fostul premier Valentin Dolganiuc pentru jurnal.md.

Citat tot de jurnal.md, fostul ambasador al RM la ONU, Alexei Tulbure a declarat : „A fost o înțelegere între Plahotniuc și Filat de a organiza o astfel de manifestare pentru a atinge anumite scopuri de imagine. Nu are acest miting nimic cu transformările care trebuie să se producă în Republica Moldova. Să aduni atâția oameni de prin toate colțurile țării și să le spui cât de bine trăiesc cei din Belgia, Franța sau Italia este de râsul găinilor”.

Alex Cozer scrie pe blogul său că „de fapt, această paradă a ”zâmbăreților” nu e nimic altceva decât o altă dovadă de cât de prost stau lucrurile în Moldova și de cât de lehămetuiți de toate sunt cetățenii acesteia. În mod normal, o acțiune de susținere a integrării europene într-un stat ce pretinde a avea 3.5 milioane de locuitori, ar trebui să adune măcar o sută-două de mii de oameni. Cam așa se întâmpla prin statele aderate în mileniul 3 la UE. Europenilor li se demonstra că într-adevăr, populația acelor țări tinde spre valorile europene. Doar că acolo se întâmpla pe un fond de reformare adevărată, în niște țări în care nu 80% din populație nu avea încredere în guvernare, iar acele manifestații nu erau organizate de niște indivizi putred de corupți, șefi ai unor clanuri mafiote pe care ei le numesc partide politice”.

„Nu am fost la mitingul din PMAN pentru că nu văd ca actuala guvernare să conștientizeze faptul că poporul Republicii Moldova nu merită tratamentul care i se aplică, nu văd ca actuala guvernare să conștientizeze faptul că poporul Republicii Moldova merită să fie tratat precum un popor european – precum un popor dintr-o țară din UE. Chiar dacă cei 100 000 de participanți la mitingul de azi, se pare, încă nu știu asta…”, scrie Aurelian Lavric într-o postare pe internet.

Desigur că există opinii care susțin rolul acestei mișcări organizate de Coaliția Pro – Europeană. În cadrul unei emisiuni la postul național de televiziune, politologul Mihai Cernencu consideră că acţiunea din 3 noiembrie vine pentru prima dată să susţină oportunitatea care s-a deschis pentru Republica Moldova pentru că Parteneriatul Estic deschide mari oportunităţi pentru statele care au semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Analistul Viorel Cibotaru susţine că nu mitingul, cât ideea integrării europene consolidează societatea, iar electoratul Partidului Comuniştilor nu au nici un motiv să nu adere la aceasta inclusiv prin participarea la acţiunea de astăzi. Şi asta, în pofida apelului lansat de unii lideri comunişti care au chemat cetăţenii să boicoteze mitingul pro-european, organizat de alianţa de guvernare.

(293 accesari)