OPINII: Într-un stat corupt, nu poți avea o creștere economică

Imagine postare

start_1168332Reformele nu se desfășoară așa cum ar trebui, iar lupta cu corupția nu are rezultate vizibile. Astfel explică experții cota mare de scepticism și nemulțumire a respondenților în cadrul Barometrului de Opinie Publică. Faptul că cetățenii sunt nemulțumiți de activitatea guvernării în asigurarea cu locuri de muncă ar trebui să-i pună pe gânduri pe cei care își mai doresc un mandat în viitorul Parlament. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Vasile Năstase, jurnalist: A nu se înțelege că populația crede că integrarea europeană este un curs greșit. Asta înseamnă că politicile sociale, cele economice și mai ales cele de drept, nu se desfășoară așa cum ar vrea cetățeanul. Nu poate să nu existe corupție într-un stat în care nu au loc reforme în justiție. Nu aspectul eurointegrării sau geopolitic îl deranjează pe cetățean, dar modul în care sunt făcute reformele. Nu poți să ai o creștere economică sau bunăstare într-un stat corupt. Lupta împotriva corupției trebuie concepută acolo sus, la miniștri și viceminiștri, în justiție. Să se facă ordine în rândul acelor judecători și procurori corupți. uitați-vă că cei mai corupți judecători sunt promovați la Curtea Supremă de Justiție, la Curtea de Apel, la Consiliul Superior al Magistraturii.

Ruslan Sințov, sociolog, director executiv Centrul „Civis”: Răspunsul omului la sondajele de opinie reiese din experiențele sale personale. Ne referim la așteptările nu doar pe plan politic, dar și pe plan economic, iar cifra mare este deja tradițională. Eu cred că cetățenii au ales să migreze pentru a-și rezolva problemele proprii ce țin de locuri de muncă, salarii, sărăcie.

Anatol Țăranu, director Centrul de analiză „Politicon”: Societatea noastră este divizată în două tabere. Asta vorbește că este foarte greu să vorbești de o linie politică, de care este cuprinsă majoritatea populației. Sărăcia rămâne a fi unul din principalele flagele cu care se confruntă cetățenii. Statul nu mai este acel garant, care vine să spună că de azi o să ai pâine. Acum toate aceste lucruri trebuie să le obții prin muncă, inclusiv prin activismul social. Majoritatea cetățenilor sunt nemulțumiți de salarii și asta ar trebui să îngrijoreze guvernarea.