Oraşul românesc cu cel mai spectaculos centru istoric
România are unul dintre cele mai frumoase oraşe cu cetăţi bastionare din întreaga Europă.
Oraşul Alba Iulia, al cărui centru istoric a fost complet renovat şi arată superb în prezent, a fost numit de oficialii din turismul elveţian drept „destinaţie culturală de excepţie”, în cadrul unui prestigios târg turistic desfăşurat la Lugano, în Elveţia.
La acest târg, oraşul a fost catalogat drept o bijuterie arhitectonică, iar standul dedicat Alba Iuliei a fost vizitat de 15.000 dintre cei 45.000 de vizitatori ai târgului. Alba Iulia şi Cluj Napoca au fost singurele oraşe româneşti prezente la târgul de la Lugano.
Alba Iulia se află la 340 de kilometri de Bucureşti, 100 de kilometri de Cluj Napoca şi Târgu Mureş şi 70 de kilometri de Sibiu.
Povestea cetăţii Alba Carolina
Potrivit siteului turism.apulum.ro, cetatea bastionară de tip Vauban de la Alba Iulia a fost construită între anii 1715-1738 în contextul instaurării stăpânirii habsburgice în Transilvania. Autorităţile habsburgice au văzut în noua fortificaţie una cu un rol important, atât în sistemul de apărare împotriva turcilor, dar şi de consolidare a puterii lor în teritoriile ocupate. Astfel, urma să devină fortificaţia principală a Transilvaniei, mai ales că era construită după cele mai noi metode de fortificare ale vremii, inspirate de sistemele concepute de arhitectul militar francez, mareşalul Vauban. Fortificaţia bastionară de la Alba Iulia este apărată de trei sisteme de fortificaţii. Acestea adoptă forma unui heptagon neregulat, cele şapte bastioane conferindu-i o imagine stelată, caracteristică cetăţilor de acest tip.
Bastioanele cetăţii le regăsim astăzi, la fel ca la începuturi, purtând aceleaşi nume ca şi în trecut: Trinitatea cel mai mare bastion, putând fi recunoscut după blazonul încoronat cu câmpuri multiple şi frunze de acant -, Sfântul Ştefan, Eugeniu de Savoia, Sfântul Mihail, Sfântul Carol, Sfântul Capistrano şi Sfânta Elisabeta.
Înfrăţire cerută de americani
Primarul unui oraş american a solicitat, în urma unei plăcute experienţe la Alba Iulia, înfrăţirea localităţii pe care o administrează (Madison, statul Indiana) cu superbul oraş transilvănean.
„Ne bucurăm sincer să vedem că şi alţii apreciază ceea ce s-a facut la Alba iulia, în general şi transformările Cetăţii Alba Carolina, în special. Indiferent că vin de la Marea Baltică sau de peste Atlantic, turiştii trebuie să fie convinsi că Alba Iulia va fi o gazda perfectă pentru ei şi că aici istoria e mai vie, mai palpabilă, decât oriunde altundeva, iar aerul istoriei chiar se poate respira, la propriu.” a declarat Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia.
[custom_gallery source=”media: 8754,8753,8752,8751,8750,8749,8748,8747,8746,8745,8744,8743,8742,8741″]
sursa: ro.stiri.yahoo.com