Orban: Somez PSD să înceteze orice formă de girare a lui Plahotniuc; Tot ce face camarila sa e împotriva direcției europene

Imagine implicită

Toate acțiunile regimului condus de Vladimir Plahotniuc sunt împotriva direcției europene a Republicii Moldova, împotriva democrației, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, iar sistemul electoral mixt, promovat de PD și PSRM, va dezavantaja forțele proeuropene, în favoarea socialiștilor proruși.

Sunt declarațiile liderului PNL România, Ludovic Orban. Principala forță de opoziție de la București a cerut PSD-ului să înceteze orice formă de susținere a guvernului de la Chișinău, controlat de Plahotniuc.

„Orice formă de sprijin din partea PSD pentru acest grup toxic din jurul oligarhului Plahotniuc face un rău imens Republicii Moldova”, a declarat Ludovic Orban pentru jurnaliștii români.

„La ora actuală, tot ceea ce face camarila lui Plahotniuc este împotriva direcției europene a Republicii Moldova, împotriva democrației, împotriva drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor din Republica Moldova. Să nu uităm că acest guvern și această majoritate parlamentară racolată cu forța este cea care a schimbat sistemul electoral și a introdus un sistem electoral extrem de controversat”, a declarat Ludovic Orban.

 Liderul PNL România a amintit de avizul negativ al Comisiei de la Veneția față de sistemul electoral mixt, precum și de poziția categorică la nivelul UE în privința acestui subiect.

„Rezultalele acestui sistem electoral pot fi văzute, analizând rezultatele din Chișinău, din primul tur. Acest sistem avantajează o singură forță politică: partidul filorus al președintelui Dodon. În condițiile fărâmițării forțelor politice proeuropene și proromânești, care s-a văzut în primul tur al alegerilor pentru Chișinău, rezultatul în cazul în care acest sistem rămâne în vigoare este unul previzibil, care nu face altceva decât să dezavantajeze forțele proeuropene, democratice, antioligarhice”, a continuat Ludovic Orban.

„PSD, partidul de guvernare din România, a susținut în primul tur al alegerilor candidatul-marionetă a lui Plahotniuc și de guvernul său. Mă refer la Silvia Radu. Partenerul din RM, formațiunea oligarhului Plahotniuc, partenerul girat de PSD, l-a spijinit pe candidatul socialiștilor. Somez PSD să înceteze orice formă de girare publică a lui Plahotniuc și a guvernului marionetă susținut de Plahotniuc. Orice formă de sprijin din partea PSD pentru acest grup toxic din jurul oligarhului Plahotniuc face un rău imens Republicii Moldova”, a conchis liderul PNL, România.

Sursa:jurnal.md