Oscar 2015: Filmul „Leviathan” zguduie Rusia

Imagine implicită

lEVIATHANFilmul regizorului rus Andrei Zvianghinţev, „Leviathan”, nominalizat recent pentru premiile Oscar 2015 din Statele Unite ca cel mai bun film străin, a declanşat un val de păreri contradictorii în patria sa, conform agenţiei TASS.

„Leviathan” a câştigat deja Globul de Aur şi va fi lansat în Rusia în luna februarie. Până la lansarea oficială a filmului controversele au început să bântuie mass-media din Federaţia Rusă.

O poveste dură

Filmul, o interpretare modernă a poveştii biblice ”Cartea lui Iov”, se desfăşoară pe o peninsulă de la Marea Barents şi spune povestea unui om care luptă împotriva primarului corupt din localitatea sa. Unii ruşi au vizionat deja filmul piratat, dar cei mai mulţi oameni s-au alăturat discuţiei despre acest film fără a-l vedea şi opiniile asupra acestui film sunt extrem de diverse. Unii îl compară pe Zviaghinţev cu proeminentul regizor sovietic, Andrei Tarkovski şi laudă acest film, în timp ce alţii i-au dat calificativul de oportunist şi îl acuză de ponegrirea Rusiei.

Ură şi interdicţie

„Leviathan”, care critică din plin realitatea din Rusia, a fost apreciat de unii că ar conţine o mare doză de ură faţă de poporul rus, în timp ce în alţii a trezit sentimente de patriotism. Potrivit unor relatări din mass-media rusă, autorităţile din regiunea Murmansk, unde a fost filmat „Leviathan”, au decis să interzică filmul, care după părerea lor înfăţişează această regiune într-o lumină negativă. Cu toate acestea, oficialii regiunii Murmansk au negat orice interdicţie oficială.

Critici ortodoxe

Un număr de experţi au bombardat acest film doar cu critici.”Asociaţia Experţilor Ortodocşi” a cerut o interdicţie, care constă în eliminarea acestui film din cursa pentru Oscar. Fondatorul asociaţiei, Kirill Frolov, a criticat filmul considerându-l „o calomnie împotriva bisericii şi statului rus”. Serghei Markov , un membru al Camerei Civice ruse, a declarat că filmul „Leviathan” a fost turnat în urma „unui ordin politic anti-rus cu un accent anti-ortodox puternic”. Pe de altă parte, cotidianul Izvestia l-a citat pe preşedintele Uniunii Cetăţenilor Ortodocşi care afirmă că”Leviathan” este un film bine cotat care a adus Federaţiei Ruse numeroase premii internaţionale, pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident. Regizorii sunt mai relaxaţi   Între timp, cunoscutul critic de film Andrei Plahov a declarat pentru cotidianul Kommersant că filmul lui Zviaghinţev este o creaţie care promovează valori anti-ruse şi că nici filmele lui Tarkovski nu au fost anti-sovietice. El a descris „Leviathan”, ca un film epic, care nu are concurenţă pe piaţa cinematografiei moderne din Rusia.   Andrei Zviaghinţev spune că „Leviathan” nu ar trebui să fie analizat din punct de vedere politic. El a declarat postulului de televiziune Dozhd TV că telespectatorii străini de multe ori se regăsesc în personajele filmului. De asemenea, regizorul rus Andrei Koncealovski a declarat pentru postul de radio Echo Moskvî că acest film şi-a meritat premiile. „Filmul este foarte puternic, dar vreau să înţeleg pe cine Zviaghinţev iubeşte, dar din păcate nu pot găsi răspuns la această întrebare. Sentimentul de dragoste este unul dificil, iar ecranizarea acesteia este un pas încă mai greu”.

Nelămurirea ministrului Culturii

Ministrul Culturii din Federaţia Rusă, Vladimir Medinski a declarat pentru cotidianul Izvestia că filmul este o poveste universală care ar fi putut avea loc oriunde, în orice colţ al lumii, inclusiv în Rusia. ”Eu nu observ nici o conotaţie specifică poporului rus în personajele acestui film. a spus ministrul. „Nu contează cât de mult se înjură si cât de multă vodka beau, acest lucru nu îi face cetăţeni ruşi”. Medinski s-a plâns însă că nu au există personaje pozitive în filmul „Leviathan”. „Este mai mult sau mai puţin clar ce şi pe cine urăşte Zviaghinţev. Dar pe cine iubeşte el?” s-a întrebat ministrul.
Sursa:adevarul.ro