OSCE: CCA nu trebuie să favorizeze partide politice, ca în prezent

Imagine postare

start_1166167Situaţia în care se află presa din Republica Moldova nu poate fi privită în roz. Consiliul Coordonator al Audiovizualului trebuie să ofere condiţii egale pentru toţi radiodifuzorii, dar nu să servească interesele unor partide politice, aşa cum se întâmplă în prezent.

Declaraţiile au fost făcute de către reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei, Dunja Mijatovic, care se află într-o vizită la Chişinău.

„Orice autoritate de reglementare în domeniul audiovizual trebuie să activeze corect şi nu ca un apărător al partidelor sau oamenilor de afacere. Instituţia audiovizuală nu trebuie să servească interesele partidelor politice, nu trebuie să se angajeze în acţiuni ce ţin de cenzură. Este vorba despre monitorizarea canalelor de opoziţie care are loc în prezent. Autoritatea nu trebuie să îndeplinească rolul unor editori, ci trebuie să ofere condiţii egale pentru toţi”, a declarat reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei, Dunja Mijatovic.

În acest context, reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei a cerut autorităţilor Republicii Moldova să asigure independenţa Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

„Nu există instituţii media preferate pentru o autoritate audiovizuală independentă şi profesionistă. Din păcate, asta nu este o realitate acum. Cer instituţiei să dea dovadă de profesionalism, iar guvernării să asigure independeţa autorităţii de reglementare în domeniul audiovizual”, a menționat Dunja Mijatovic.

La polul opus, preşedintele CCA, Marian Pocaznoi, susţine că instituţia pe care o conduce nu favorizează niciun radiodifuzor.

„CCA-ul nu are atitudini preferenţiale faţă de niciun radiodifuzor şi CCA-ul are atitudini preferenţiale doar faţă de radiodifuzorii care promovează produsul autohton”, a declarat președintele CCA.

În cadrul conferinţei de presă, reprezentantul OSCE pentru liberatetea presei a mai spus că cetăţenii Republicii Moldova trebuie să cunoască cine se află în spatele instituţiilor mass-media.

În acest context, oficialul a declarat că autorităţile trebuie să adopte o lege privind transparenţa proprietăţii în presă.

sursa: jurnal.md