OSCE încurajează întîlnirea dintre Leancă și Șevciuc

Imagine postare

Sevciuc LeancaAcordul cu privire la întrevederea Prim-ministrului Moldovei, Iurie Leancă, şi liderul transnistrean Evgheni Şevciuk este salutat de Președintele în exerciţiu al OSCE, Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Kojara. Cei doi urmează să discute despre problemele societății și statutul Transnistriei.

„Preşedinţia ucraineană a OSCE este în continuare pregătită să ofere părţilor toată asistenţa posibilă pentru a dezvolta în continuare un dialog constructiv, precum şi pentru consolidarea încrederii între Chişinău şi Tiraspol”, comunică Kojara, menționînd că întrevederea a fost precedată de acţiuni continue şi persistente întreprinse de către părţi, eforturi active de mediere a Preşedinţiei în exerciţiu a OSCE, precum şi a celorlalţi participanţi la procesul de negocieri în formatul „5+2” pentru reglementarea transnistreană.

În cadrul unei emisiuni televizate, Prim-ministrul a precizat că dialogul dintre Chișinău și Tiraspol trebuie să existe permanent, iar trecerea în revistă a problemelor cetățenilor nu trebuie să afecteze integritatea Republicii Moldova. „ Trebuie să avem voință politică și deschidere din partea Tiraspolului. Atunci vom putea găsi soluții. Dar acest lucru nu trebuie să afecteze integritatea Republicii Moldova”, a mai adăugat Leancă.

Menționăm că în cadrul ședinței Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea ţării de ieri, Șeful Cabinetuui de miniștri a solicitat mai multă transarență și coordonare edificentă a acțiunilor în acest sens, pentru a evita tensiunile în zona transnistriană.

Iurie Leancă și Evghenii Șevciuc se vor întîlni pentru prima dată pe 23 septembrie la Tiraspol.