recolta-de-grau-ecologic-a-scazut-in-2009-cu-18Ministrul agriculturii se laudă că anul acesta, avem cea mai bună recoltă de grâu din ultimii zece ani. Vasile Bumacov spune însă că nu ar trebui să ne facem speranțe că pâinea se va ieftini. Recolta bună nu va influența prețul pâinii, a declarat Bumacov astăzi.

„Să nu ne facem iluzii că, dacă grâul se va ieftini, se va ieftini și pâinea. Anul trecut, companiile, în special Franzeluța, au lucrat în pierdere. Unele brutării din sate au majorat prețurile la pâine și nu este exclus că le vor mișcora puțin, dar combinatele care au lucrat în pierdere nu cred vor mișcora prețurile. Prețul pâinii nu este influențat doar de prețul grâului. Acesta influențează mai puțin de o treime din preț”, a explicat ministrul.

Bumacov a mai declarat că statul trebuie să modifice mecanismul de compensare a celor nevoiași, referindu-se aici la pâinea socială: „Noi menținem acest sistem până nu se va elabora unul normal, pentru că pâinea socială nu ajunge la cei săraci. Autoritățile locale trebuie să rezolve această problemă pentru a distorsiona piața”.

Ministerul Agriculturii a anunțat astăzi că recolta de grâu din acest an a depășit un milion de tone. Din totalul de grâu recoltat, 40 la sută este alimentar, iar restul este furajer.

(184 accesari)