Păpușarul refuză Ordinul Republicii, de Bodan ȚÎRDEA

Imagine implicită

1387884493_tirdea_b_3Recent, un bun prieten și coleg de breaslă m-a informat că păpușarul ar fi refuzat de Ordinul Republicii. Cică, cuprins de remușcări și chinuri existențiale, hărțuit de propria conștiință națională și spirit al dreptății, acesta ar fi transmis deja și o scrisoare la președinție.

Pentru a părea convingător, colegul mi-a dat scrisoarea, jurînd pe Coran, Biblie și Camasutra că ar fi originală.

Textul scrisorii este după cum urmează:

Stimate domnule Președinte !

Am luat act de decizia dvs. responsabilă, deliberată și conformă cu interesele naționale ale Republicii Moldova de a-mi recunoaște meritele incontestabile și chiar sacrificiul personal pe calea integrării europene. Este una din puținele decizii ale dvs. care poate fi considerată înțeleaptă, echilibrată și conformă cu așteptările partenerilor noștri europeni. Această decizie ne permite să afirmăm cu mîndrie că Dreptatea triumfă și în Republica Moldova. Și asta grație reformelor profunde, pe care le-am implementat eu cu colegii mei din partid: finul Candu, nașa Apolschi, partenerii de afaceri Guma, Filip și Botnari.

V-o spun cu toată responsabilitatea că multă lume bună era profund amărîtă și îndurerată de șovăiala dvs. profund subiectivă și vădit malițioasă de a-mi acorda sau nu această distincție. Cum, se întrebau ei, plini de mînie, un oarecare N.Sulac, M. Bieșu, Gr.Vieru au fost decorați cu acest ordin, iar domnul Plahotniuc încă nu? Nu se poate. Este strigător la cer!

Dacă mai tergiversați, domnule Președinte, o zi-două cu decorația sus numită, revolta izbucnită dintr-o profundă și sinceră mînie populară ar fi fost inevitabilă. Războiul și vărsarea de sînge ar fi fost greu de oprit!

Și totuși, această decizie deși înțeleaptă, ridică mai multe semne de întrebare, pe care spiritul dreptății și omeniei în care am fost educat, mă forțează să vi le adresez fără nici un menajament.

Constat cu profundă dezamăgire, că această decizie de a mă decora cu cea mai înaltă distincție a statului este una foarte și foarte întîrziată. Multă lume bună era profund revoltată de faptul acestei tergiversări neinspirate, și cred eu, planificate în laboratoarele din Cipru, Londra și București. Și aici nu pot să nu fiu de acord.

Nu cred că prin această decorare întîrziată puteți repara prejudiciul moral imens adus persoanei mele în special și reputației Republicii Moldova ca stat democratic, în general. Este o pată, o mare rușine, care va plana mult timp asupra președinției dar și a țării. Doar dacă dvs. veți decora în regim de urgență nașa, finul și cîteva secretare de ale mele cu distincția supremă, ați mai putea spera la iertarea publică. Deși, nu sunt sigur. Istoria oricum vă va judeca și încă foarte dur. Și dacă eu v-am iertat, poporul n-o să vă ierte.

Suntem profund revoltați și de faptul, că în textul președinției în care s-a motivat decorarea, lipsesc scuzele de rigoare la adresa subsemnatului pentru această întîrziere bine regizată în laboratoarele sus-menționate, pe care mi-i vomă să le mai repet o dată în plus.

Repet, mînat de furia care-mi este caracteristică atunci cînd se produce o nedreptate, o hoție, un dezmăț: Chiar era greu de pus cîteva cuvinte modeste în text? Pur formal, tehnic, dacă vreți. Ceva gen, „Președinția constată cu tristețe că nu a fost în stare să aprecieze la timpul potrivit meritele deosebite și, greu, dacă nu și imposibil de apreciat, aportul adus de domnul Plahotniuc pentru prosperarea Republicii Moldova, pentru menținerea alianței, guvernului, sistemului bancar și cursului european. Ne cerem public scuze, apelînd respectuos la clemența dvs. și omenia proverbială. Umil și cu adîncă smerenie, așteptăm că veți da curs acestui demers și veți accepta acest Ordin al Republicii, care recunoaștem, este unul prea modest pentru a vă aprecia contribuția temeinică și incontestabilă în parcursul european al țării. Totodată, nutrim speranța că nu veți interpreta acest ordin ca o insultă și chiar batjocură la ceea ce ați făcut. Suntem conștienți că distincția sus-numită este una prea mică, dacă nu și umilitoare, pentru a vă aprecia la justa valoarea aportul dvs. și chiar sacrificiul personal în numele țării. Analizăm posibilitatea instituirii unui nou ordin, în exemplar unic, pentru a vă decora public”.

O asemenea motivație modestă,echilibrată și, principalul, plină de demnitate, ar fi menținut Pacea în alianță și LINIȘTEA în țară. Dar dvs. nu ați făcut-o, preferînd să declanșați o criză politică de proporții, mult mai gravă decît cea din Pădurea Domnească.

O altă gafă gravă, dacă nu și insultă bine gîndită, produsă de cei de la președinție, constă în însăși motivația decorației personalități mele marcante. Motivația sună cam așa: „pentru contribuția în parcursul european al Republicii Moldova”. Deci, iarăși formule seci, zgîrcite, neinspirate, cu o vădită intenție de a mă ofensa.

Asta e prea de tot. În așa mod, președinția a omis alte multe merite ale subsemnatului, încercînd astfel să-mi minimalizeze rolul în destinul țării. Reducînd rolul meu doar la integrarea în UE, președinția îmi aduce o gravă lovitură de imagine, care deja a stîrnit nemulțumirea partenerilor din gruparea Solnțevskaia. Cum am să le explic la băieți confuzia creată?

„Bratvaua”, domnule Timofti, n-o să înțeleagă gluma dumitale. Cum n-o înțeleg nici eu.

În aceeași ordine de idei, rog să ne raportați cît de urgent posibil, de ce nu au fost decorați și alți oameni de vază ai țării? Mă refer la Vlad Ulinici, la monitorizatul de Interpol Valeriu Guma, la partenerii noștri de afaceri Vladimir și Oleg Voronin.

Cum așa, Publika poate să–l numească pe Oleg businessmanul anului, iar pe Vladimir – politicianul anului, iar dvs. nu puteți?

Ținînd cont de cele expuse mai sus, și anume, de decorarea întîrziată, de lipsa scuzelor de rigoare pentru tergiversări ticăloase, de omiterea cu rea voință a altor merite nu mai puțin importante ale subsemnatului, de excluderea unor oameni de valoare de la acest ordin (Voronin, Platon, Guma, etc.), de includerea mea alături de indivizi dubioși, gen Leancă, Gherman, Doga, Mustea, Julea și alții, cer, adică ordon, să-mi retrageți acest așa zis „ordin”.

Totodată, vă dau termen de trei zile să reparați erorile grave pe care le-ați comis.

În numele adevărului istoric cer să retrageți Ordinul Republicii unor persoane profund compromise, gen Mihai Cimpoi, Sofia Rotaru, Eugen Doga, Zinaida Julea, Gheorge Mustea și alții și să le oferiți celor care le merită cu adevărat – Guma, Voronin, Platon, Candu și nașa, care sunt adevăratele valori ale țării și neamului.

Cu stimă,

Arhitectul integrării europene,

Artizanul Alianței pentru Integrare Europeană,

Prim-vice-spicherul Parlamentului Republicii Moldova,

Vice-președintele Consiliului pentru reformare a justiției,

Președintele fundației Edelweiss,

Șeful tuturor șefilor,

Capul tuturor capilor,

Al vostru

Vladimir Plahotniuc.

sursa: bogdantsirdea.eu