cheianuMAI PE SCURT, ieri fiara a lovit din nou. Plahotniuc le-a deschis dosare liderilor Platformei DA pentru că protestatarii i-au zgâlţâit gardul de la Global Business Center.

Aşa încep toate răzbunările acestui sadist, cu deschiderea de dosare. După care oamenii ajung în beciuri de puşcării şi nimeni nu mai are acces la ei. Am spus de mai multe ori că avem de a face cu un psihopat, în mintea căruia tot ce ţine de persoana lui, de averea lui capătă o valoare mitologică. Dacă te atingi de ceva ce el consideră a lui – de banii lui, de casa lui, de sediul firmei lui – este ca şi cum ai atenta la viaţa lui. Şi aici pacientul – căci altfel nu-i poţi spune – îşi pierde controlul şi pune în aplicare planuri de răzbunare sofisticate.

Eu nu am nici o simpatie pentru ex-comunistul Grigore Petrenko, dar ceea ce se întâmplă cu acesta şi cu ceilalţi inşi cercetaţi de justiţia lui Plahotniuc nu este pur şi simplu o batjocură. Este o revărsare de ură a unui ins setos de răzbunare. Pentru că Petrenko şi ceilalţi nu sunt judecaţi pentru protestul din faţa procuraturii, cum se declară, ci pentru că mai înainte de acest protest au instalat corturi lângă casa lui Plahotniuc. Casa lui, a marelui Plahontiuc… Atunci mintea pacientului s-a tulburat şi a intrat în funcţiune mecanismul răzbunării. Pentru că el are o construcţie biologică primitivă, un amestec diabolic de creier şi multe instincte primare. Pe cel care îl ajută să fure miliardul, adică îi face lui bine – Ilan Şor – psihopatul îl salvează de puşcărie, cu cel care îi face rău, Filat, nu pur şi simplu îl bagă la puşcărie, îl izolează cu totul de societate.

De ce Plahotniuc nu lasă pur şi simplu justiţia să-şi facă datoria faţă de un Filat corupt? De ce nu-l lasă să aibă contact cu jurnaliştii? De pildă, eu aş vrea să aud ce spune Filat despre Plahontiuc. Nu se poate. Plahotniuc îi schimbă ba într-o celulă mai omenească, ba una porcească. Nu-i lasă pe colegii lui deputaţi să-l viziteze, nu-l lasă nici măcar pe deputatul poporului Cotorobai să-l viziteze. Mă uit la această procuroriţă Beţişor, care îndeplineşte comenzile lui Plahotniuc – domnule, atât de tânără şi deja atât de stricată… Şi după ce îi face toate acestea lui Filat, Plahotniuc îşi mai pune şi jurnaliştii să intervieveze bieţi oameni de la ţară, neinformaţi, care au auzit de miliard şi că Filat este arestat. Îmi şi închipui cum formulează ăştia întrebările: „Filat a furat miliardul şi stă la puşcărie. Ce credeţi despre asta?”.

Constantin Cheianu

Sursa:jurnal.md

 

(840 accesari)