Parafarea Acordului este o șansă, dar și un șoc.
Jurnalistul român, Cristian Tudor Popescu despre Summitul de la Vilnius
Întrebare: Care au fost greșelile România și care ar trebui să nu le repetăm?
Parafarea Acordului este categoric un început de drum, care nu se știe cît va dura. În cazul României a fost în perioada 1995-2007, cînd a aderat la Uniunea Europeană. Este extrem de important că din acest moment Republica Modlova are o presiune și o comunicare mult mai bună cu Uniunea Europeană. Din experiența României spun că esențial pentru schimbarea mentalității societății a fost posibilitatea de a călători liber în Occident și de a reveni cu o altă gîndire în țară. S-a schimbat modul de a gîndi votul la alegeri, modul de raportare la autoritățile centrale, dar și altele s-au schimbat. Comunicarea cu Occidentul este cel mai mare profit pentru Republica Moldova în cazul în care va beneficia de liberalizarea regimului de vize. România este prima țară care trebuie să reacționeze la parafarea acestui Acord. România e datoare să îmbunătățească prima regimul vizelor cu Republica Moldova și în același timp să închege legăturile energetice, pentru că de aici se rupe drumul post-sovietic al R. Moldova.
Semnarea acestui Acord este o șansă, dar și un șoc. Va fi greu. Liberalizarea comercială cu Uniunea Europeană, ceea ce presupune exporturi fără restricții din partea R. Moldova în spațiul european este dublată și de deschiderea unei piețe noi pentru deschiderea pieței europene. Mi-amintesc acest șoc în România, care a clătinat economia românească la contactul cu economia europeană în condițiile liberalizării. Asta va reclama din partea Guvernului RM un act de guvernare cu mult mai responsabil de pînă acum, va fi mult mai greu de menținere a echilibrului economic în R. Moldova. Dincolo de intereselor lo, va trebui să rezolve probleme stringente, presante, legate de economia țării. Presiunea externă, dublată de atenția acordată de UE asupra respectării regulilor democratice, a statului de drept în Republica Moldova. România nu a reușit să se schimbe din interior fără această legătură, presiune a europenilor.
Întrebare: Cum ar putea fi soluționată problema transnistriană după semnarea Acordului?
Atitudinea Uniunii Europene este destul de prudentă în ceea ce privește regiunea transnistriană. Oficialii europene cer comunicare cu transnistrienii în condițiile comerciale și strategice ale Transnistriei. Cetățenii din stînga Nistrului trebuie convinși de avantajele pe care le oferă spațiul european. Soarta Transnistriei depinde în mod esențial de ecuația geo-strategică dintre Rusia, Europa și Statele Unite, în care Republica Moldova nu are un cuvînt foarte greu de spus, cu atît mai mult România.
Sursa: jurnaltv.md