Parlamentar român: „Singura forţă politică care poate aduce o schimbare în RM sunt PAS şi Platforma DA”

Imagine implicită

În loc să preia de la Plahotniuc sistemul de capturare a statului, România ar fi trebuit să devină un model pentru Republica Moldova în sensul bun al preluării acestei lupte împotriva corupţiei, consideră deputatul USR.

Europenizarea Republicii Moldova ar înseamnă practic ca statul să devină unul viabil, funcţional, cu instituţii care să funcţioneze, cu o justiţie independentă şi funcţională, explică deputatul român, Matei Adrian Dobrovie. Mai mult decât atât, acesta consideră că în acest sens, relaţia dintre Republica Moldova şi România este una foarte importantă, fiind nevoie ca ultima să susţină europenizarea Moldovei.

„E clar că în momentul de faţă, la cum stau lucrurile, Republica Moldova nu are o perspectivă de aderare clară, certă, dar europenizare înseamnă practic ca Republica Moldova să devină un stat viabil, funcţional, cu instituţii care să funcţioneze, cu o justiţie independentă şi funcţională. Din păcate, marea piatră de moară, ca să spun aşa, în momentul de faţă este că România însăşi nu mai este în ultima vreme un model pentru Republica Moldova”, a declarat deputatul USR în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

În context, parlamentarul român a ţinut să amintească despre zilele în care România era considerată un model de bune practici la nivelul întregii Uniuni Europene, datorită instituţiilor ei funcţionale anticorupţie. Pe când în prezent, lupta anticorupţie din România se confruntă cu un contraatac puternic al unor politicieni care au probleme cu legea.

„În loc ca România să fie model pentru Republica Moldova în sensul bun al preluării acestei instituţii şi acestei lupte împotriva corupţiei, eficiente, a marii corupţii, vedem un transfer invers în care, iată, România şi Liviu Dragnea, care conduce în acest moment şi Executivul, şi majoritatea din Parlament, încearcă să acapareze şi justiţia şi astfel să transforme România într-un stat capturat pe modelul sistemului Plahotniuc din Republica Moldova”, a adăugat Matei Dobrovie.

Totodată, politicianul român a specificat că deşi guvernarea RM se autointitulează pro-europeană, moldovenii devin tot mai eurosceptici, din cauză că viaţa oamenilor nu se îmbunătăţeşte, şi tot mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova pleacă după ce îşi pun pun întrebarea firească: „de ce acea prosperitate, care vine odată cu parcursul european, odată cu apropierea de Uniunea Europeană, nu se regăseşte în viaţa noastră?”.

În opinia deputatului USR, singura forţă politică cu adevărat proeuropeană care mai poate să aducă o schimbare în Republica Moldova sunt Partidul Acţiune şi Solidaritate al Maiei Sandu şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr al lui Andrei Năstase.

„Aceste partide pot să aducă o schimbare în Republica Moldova, dar au nevoie de foarte multă susţinere; ele nu deţin mecanismele de putere ale actualelor partide care, iată, în sondaje sunt total decredibilizate şi nu mai au încrederea cetăţenilor, dar pentru a-şi consolida şansele în perspectiva alegerilor din 2018 este nevoie ca România să susţină aceste partide cu adevărat proeuropene. Şi aş spune proeuropene prin perspectiva că sunt antioligarhice”, a menţionat Dobrovie.

În contextul alegerilor parlamentare din toamnă şi al faptului că Bucureştiul preferă să meargă pe această abordare a stabilităţii cu orice preţ, în defavoarea partidelor anti-oligarhice, susţinând în continuare regimul actual care s-a delegitimat total, există pericolul ca cetăţenii să perceapă că România susţine o guvernare care-i ţin în corupţie şi în sărăcie şi „să ne trezim în 2018 la sfârşitul anului că acele forţe proruseşti câştigă pur si simplu în alegeri democratice, folosindu-se tocmai de aceşti aşa-zişi proeuropeni, falşi proeuropeni, care n-au guvernat bine ţara”.

Sursa:jurnal.md