Moldova-UE-steaguriS-a produs un moment istoric pentru Republica Moldova.În plenul Parlamentului European a fost aprobat regulamentul privind eliminarea vizelor pentru cetățenii moldoveni în spațiul european.

„Eliminarea vizelor pentru moldoveni este importantă în contextul evoluțiilor din Ucraina. UE transmite acum un semnal puternic vecinătății sale estice. Propunerea Comisiei Europene de a transfera Moldova, de pe lista negativă pe cea pozitivă în domeniul vizelor, recunoaște progresele acestui stat în ultimii ani” a declarat europarlamentarul Ioan Enciu.

Renate Weber a remarcat că în ultimele luni țara noastră a fost expusă mai multor presiuni din partea Rusiei, care aveau intenția de a ne destabilize de la parcursul nostru european. „Cu toate acestea, moldovenii au făcut o alegerea clară pentru integrarea în UE. Acordarea unui regim liber de vize pentru moldoveni este un lucru normal. Să demonstrăm că nu suntem doar o Europă a promisiunilor ci și acțiunilor”, a completat europarlamentarul.

Potrivit Monicăi Macovei, liberalizarea regimului de vize este o răsplată atât pentru cetățeni cât, și pentru guvernele pro-europene din 2009 încoace. Aceasta va oferi posibilitatea cetățenilor de a lua contact direct cu valorile europene și ale democrației, care va duce la crearea unei relații de prietenie.

În aceeași ordine de idei, europarlamentarul Marian – Jean Marinescu a subliniat că moldovenii merită să călătorească liber în Europa. Acesta a mai spus că Moldova este primul stat care beneficiază de această oportunitate și trebuie să se asigure în continuare că vom rămîne angajați în parcursul european. Mai mult decît atît, presiunile din exterior trebuie să se diminueze și să regîndească formatul 5+2 pentru a rezolva situația din Transnistria.

Menționăm că 460 de eurodeputați au votat pentru eliminarea vizelor. Decizia finală va fi luată în mai, înaintea alegerilor din Parlamentul European.

(175 accesari)