Parlamentul European dezbate astăzi propunerea privind ridicarea vizelor pentru R. Moldova

Imagine postare

images-300x141Astăzi plenul Parlamentului European se va pronunța asupra liberalizării regimului de vize pentru moldoveni, posesori ai pașaportului biometric.

Propunerea aparține Comisiei Europene. În condițiile în care Parlamentul European va vota pentru ridicarea vizelor, în luna martie urmează să ia o decizie și Consiliul UE. Ulterior, hotărîrea va fi publicată în Jurnalul Oficial, iar în termen de 20 de zile va intra în vigoare.

Europarlamentarul Marian – Jean Marinescu a declarat într-un interviu pentru glasul.md că „există consens, atât în Parlament, cât și în Comisie, că Republica Moldova și-a câștigat acest drept prin măsurile pro-europene luate în acești ani de guvernul de la Chișinău. Motiv pentru care s-a grăbit chiar procedura, atât în Parlament, cât și în Comisie. Un lucru este cert: în maxim trei luni de acum înainte, moldovenii vor circula liber în Schengen”.

În aceeași ordine de idei, raportorul pentru Parlamentului European în domeniul liberalizării regimului de vize pentru Republica Moldova, Tanja Fajon a subliniat că Republica Moldova va beneficia de regim liber de vize începînd cu luna iulie a anului current.

Menționăm că peste 750 mii de cetățeni moldoveni dețin pașapoarte biometrice.