Parlamentul se pregătește de primirea deputaților din teritoriu?! Cel puțin 15 arbori din spatele clădirii, tăiați pentru amenajarea unei parcări

Imagine implicită

Cel puțin 51 de deputați în viitorul Parlament, dacă acesta va fi ales în baza sistemului mixt, vor veni din afara Chișinăului. Astfel, se pare că Parlamentul se pregătește de pe acum să primească deputații „uninominali”, pregătind pentru aceștia o parcare în spatele clădirii. Ce-i drept, în acest scop au fost defrișați cel puțin 15 arbori, majoritatea dintre care, potrivit deputaților opoziției, erau „perfect sănătoși”.

„15 arbori perfect sănătoși și verzi au fost defrișați din spatele clădirii parlamentului pentru ca cei de la guvernare să aibă unde parca!”, a scris deputatul liberal Alina Zotea pe pagina sa de Facebook prezentând și câteva poze mai întâi cu muncitorii care defrișează trunchiurile, iar mai apoi doar cu buturugile acestora. Alina Zotea a formulat și expediat și o scrisoare în adresa șefului adjunct al Inspectoratului Ecologic de Stat, Vadim Stîngaci, în care a solicitat verificarea legalității defrișărilor arborilor din spatele Parlamentului, efectuarea unui control privind respectarea condițiilor indicate în autorizație, în cazul existenței acesteia, precum și prezentarea copiilor tuturor actelor primare care au stat la baza eliberării autorizației de tăiere.

Întrebat în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului despre acest lucru, speakerul Andrian Candu a spus că „a început curățarea, iar după aceasta va avea loc replantarea arborilor în fața și în spatele Parlamentului”. Ulterior acesta a menționat că acest lucru s-ar fi discutat ieri în cadrul ședinței Biroului Permanent, la care însă reprezentantul PL, Mihai Ghimpu, a fost lipsă.

Deputata comunistă Inna Șupac, care a fost la ședința de ieri a Biroului Permanent, menționa pe pagina sa de Facebook după ședință că Andrian Candu a declarat în cadrul ședinței că „arborii bolnavi vor fi înlocuiți cu alții sănătoși, dar o parte din teritoriu va fi utilizată ca parcare”. „În prima parte a declarației sale îmi vine greu să cred, mai ales că, cel puțin doi brazi tăiați zilele trecute nu erau bătrâni. Dar iată în privința parcării, nu știu de ce, nu am nicio îndoială”, a mai scris Inna Șupac ieri pe rețeaua de socializare.

Și secretarul fracțiunii PCRM în Legislativ, Elena Bodnarenco s-a întrebat ieri pe Facebook dacă „există viață după gard”, precizând că are în vedere viitorul gard de cinci milioane cu care va fi înconjurată clădirea Parlamentului. „Astăzi după gard au fost tăiați toți arborii, inclusiv cei deloc bătrâni. De ce și a fost oare autorizație pentru tăierea lor, iată în ce constă întrebarea”, mai scria Bodnarenco.

Și liberala Alina Zotea se întreba în postarea publicată astăzi „de ce tace Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, de ce tace Comisia de profil din Parlament, de ce tace Inspectoratul ecologic de stat, unde sunt asociațiile obștești pentru protecția mediului?”. „Răspunsul e simplu – frica de a intra în dizgarația actualei guvernări!!!”, a mai scris Zotea.

Este de menționat că fostul primar al orașului Taraclia, Serghei Filipov a fost suspendat din funcție, condamnat, iar apoi achitat definitiv de Curtea Supremă de Justiție pentru faptul că, în timp ce-și exercita mandatul de primar, a dispus tăierea a 31 de arbori de specia tuia occidentală din fața Primăriei. Procurorii l-au acuzat atunci de „depășirea atribuțiilor de serviciu”, fapt prin care a cauzat daune în proporții considerabile intereselor publice și mediului înconjurător, evaluate în sumă de 164,88 mii de lei.

Sursa:independent.md