Parlamentul trebuie să ajusteze legea privind transparenţa proprietăţii mass-media şi cea a finanţării partidelor

Imagine implicită

ParlamentulAlegerile parlamentare din 30 noiembrie au fost, în general, transparente şi bine organizate, iar drepturile fundamentale ale omului au fost respectate. Astfel apreciază observatorii internaţional scrutinul de ieri.

Cu toate acestea, reprezentanţii misiunilor internaţionale atrag atenţia că printre priorităţile viitorului Parlament ar trebui să se numere perfecţionarea legislaţiei în ceea ce priveşte finanţarea partidelor şi transparenţa acţionariatului în mass-media.

Oficialii străini s-au arătat nemulţumiţi însă de desfăşurarea procesului de vot în străinătate, făcând referire la cozile formate în faţa secţiilor de votare deschise în Federaţia Rusă. De asemenea, observatorii şi-au exprimat regretul că Registrul Electronic al Alegătorilor s-a defectat.

În opinia şefilor misiunilor internaţionale, care au monitorizat procesul de vot, pentru o mai bună desfăşurare a scrutinelor viitoare, Parlamentul ar trebui să perfecţioneze cadrul legal ce ţine de transparenţa proprietăţii mass-media şi de finanţarea partidelor.

Alegerile parlamentare din 30 noiembrie au fost monitorizate de aproximativ 420 de observatori internaţionali, din 43 de ţări.

Sursa: jurnal.md