Partidele lui Plahotniuc sau o farsă electorală tragicomică, de Vasile NĂSTASE

Imagine implicită

vasileCitesc cum scîncește o părticică a presei oligarhice, ascunse după paravanul democrației. Cică au ajuns să-l regrete pe Voronin, pe atît de insuportabili sunt guvernanții actuali.

Mă întreb, patetic și deloc retoric, dar cine i-a susținut, promovat și lustruit pe oligarhi cu o dexteritate de șlefuitor? Cine a mîncat din palma cu verzișori a tîlharilor de lux? Cine le publică interviurile pline de banalități pe bandă rulantă?

În realitate, lucrurile sunt mult mai grave decît semnalează bocitoarea deghizată.

O simplă analiză a listelor electorale ne demonstrează fără putere de tăgadă că acestea au fost întocmite, parcă, de o singură persoană. De pe listele comuniștilor au dispărut cele mai puternice voci antioligarhice și antiPlahotniuc. Ne referim la Petkov, Petrenco și Muntean, un adevărat triunghi al Bermudelor pentru aventurierul de Grozești. Se regăsesc, însă, companionii de afaceri ai vechiului regim, mulți și din abundență! La PLDM nu se regăsește Ion Butmalai, cel care a deconspirat cu acte în regulă metodologia jafurilor puse la cale de Păpușarul trompetist, Alexandru Cimbriciuc a fost aruncat pe un loc ineligibil, deși s-a manifestat ca un gladiator împotriva mafiei oligarhice, nici locul Mariei Ciobanu nu reflectă adevărata-i valoare civică, probabil pentru curajul de a-i spune Păpușarului direct de la tribuna Parlamentului să abandoneze urgent politica. Chiar și în garnitura PD-ului se simt urmele bisturiului oligarhic. Nu este prezentă, în față, Stella Jantuan, bănuită de a avea opinii distincte de cele ale sculelor docile lui Plahotniuc, a dispărut în anonimatul listei marea majoritate a oamenilor lui Diacov, pentru a-i potoli apetitul acestuia de eventuale opinii separate…

În alte partiduțe afiliate farsorului, locul unor candidați cu personalitate este ocupat de fel de fel de parașute cu îndoielnice purtări și reputații…
Astfel stînd lucrurile, observăm că monitorizatul de Interpol și-a aliniat la start întreaga garnitură de partide, pe care le controlează cap-coadă. Scorul electoral nu are acum nicio importanță, cadrele rezolvă totul, cei de pe liste fiind oricînd gata să se înroleze în orice formulă de guvernare, fie de stînga, dreapta, FSB-Solnțevskaia, putinisto-vamală sau de orice natură, doar să creeze posibilitatea continuității marilor jafuri din vistieria acestui stat!

De asemenea, mi se pare ciudată atitudinea mai multor onegeuri finanțate copios de structuri europene și occidentale care tac, cel puțin deocamdată, ca murele în iarbă și nu spun măcar ceea ce l-a întrebat jurnalistul Stephen Sackur pe Iu. Leancă, despre inoportunitatea aflării în politică a lui Filat și Plahotniuc.

Dacă toată lumea vuiește despre implicarea acestui duet în scheme de mare corupție, dacă ei înșiși au deschis cărțile și au făcut publice îndeletnicirile tîlhărești și criminale ale fiecăruia, poreclindu-se, Păpușar și Contrabandist, Criminal și Gangster, dacă Uniunea Europeană, SUA, instituții internaționale de prestigiu cunosc în amănunt despre jafurile comise de aceștia, dacă opinia publică înțelege perfect de ce duetul fatidic pune frînă oricărui început de reformă, ne întrebăm patetic și deloc retoric, de ce nimeni nu cere eliminarea lor imediată și necondiționată de pe listele electorale? De ce nimeni nu cere urmărirea lor penală și deferirea către o instanță pe care să nu o poată controla, așa cum se întîmplă în prezent?

Nu știu dacă va ajuta la ceva sau nu, dar, personal, o cer imperativ. Aici și acum, în calitate de cetățean al acestei țări, de ziarist și reprezentant al societății civile, nu în ultimul rînd de semnatar al Declarației de Independență. Plahotniuc și Filat nu au niciun drept moral să candideze pentru un nou mandat de aleși ai poporului! Prezența lor pe aceste liste reduce la zero legitimitatea noului parlament, blochează reformele, ne face, iarăși, captivii unui sistem politic criminal!

Suntem îndreptățiți să ne punem întrebarea – de ce ar rămîne pe liste cei doi indivizi, dacă ratingul lor personal este sub nivelul plintei, Plahotniuc deținînd trofeul de cel mai urît de către cetățeni politician, cu o cifră îngrozitoare, de circa 87 la sută! Nici Filat nu e mai breaz după ce a fost îndepărtat de la guvern, după ce amicul său l-a urmărit, înregistrat, filmat și fotografiat din toate pozițiile posibile. Cine știe cunoaște cum sconcșii Păpușarului semnează unele materiale-avertisment cu numele unor parașute din Cutia Pandorei, pentru a-l determina pe Contrabandist să tacă și să-și toarne, mereu, cenușă pe cap. Astfel, implantatorul este mereu șantajat și șantajabil și va accepta, după alegeri, toate cerințele înjositoare ale Trompetistului privind partajarea instituțiilor de drept!

Nu ar obține așa-zisele partide pro-europene un scor electoral mai bun fără balastul oligarhic, criminal și clientelar? Bineînțeles că ar obține, cu condiția ca tîlharii de lux să se retragă definitiv din politică. Or, popularitatea, ca să zic așa, a lui Leancă și Lupu este net superioară celor doi vlazi, astfel încît nu înțeleg de ce ar trebui să mizeze anume pe ei partenerii noștri europeni! Dacă mizează, bineînțeles!

O listă mai largă a lustrației electorale este oportună acum ca niciodată. Afară de Plahotniuc și Filat de pe liste trebuie să fie eliminate rudele acestora, tovarășii de hoții, persoanele implicate în protejarea actului de corupție, afaceriștii controversați și alte elemente compromise pe parcursul exercitării funcțiilor publice.

Suntem în pragul unei campanii pierdute, adică fraudate din start. Partidele lui Plahotniuc – PD, PCRM, PLDM, PL, PSRM, Rodina și altele mai mici ca pondere – vor ajunge să ne jefuiască în continuare și după 30 noiembrie în formule strict convenabile arhitectului de pe Bîc.

De ce nu a fost posibilă constituirea unei a treia forțe, pro-europene, cu adevărat democratice și reformatoare – e o întrebare la care trebuie să revenim imediat după terminarea acestei farse tragicomice numită, impropriu, scrutin electoral…

Bineînțeles, dacă nu intervine, cumva, mînia și miracolul lui Dumnezeu!