Patru companii mari au scumpit benzina; Care sunt explicaţiile petroliştilor

Imagine implicită

Pompa de benzinaPatru companii petroliere mari au scumpit benzina cu până la 54 de bani pentru un litru. Astfel, un litru de benzină a ajuns să coste în mediu 17 lei şi 80 de bani, mai mult cu peste 3 la sută faţă de preţurile anterioare.

Petroliştii dau vina pe majorarea cotaţiilor PLATT’S la produsele petroliere, a preţurilor de import şi a cotelor accizelor la importul acestor produse. Totodată, de vină ar fi şi deprecierea cursului oficial şi comercial al monedei naţionale faţă de dolarul SUA.

Totodată, una din companii a informat ANRE că va diminua preţul de comercializare a motorinei cu 1,2% sau în mediu cu 20 bani/litrul, preţul acestea fiind de 16,25 lei per litru.

Potrivit ANRE, din ianuarie şi până la începutul lunii iunie, cotaţia medie PLATT’S la benzină a crescut cu 44,4%, iar la motorină cu 23,8%.

În consecinţă au crescut şi preţurile de import a produselor petroliere. Astfel, la începutul lunii iunie preţul de import al unei tone de benzină a sporit, faţă de media lunii ianuarie, în dolari SUA, cu 36,5% – de la 524$/tona până la 715$/tona. În cazul preţurilor la motorină, creşterea a fost de 17,3% – de la 545$/tona până la 639$/tona.

În ceea ce priveşte accizele la importul produselor petroliere, acestea au fost majorate, începând cu 1 mai 2015, cu 6,1%. Totodată, la începutul lunii iunie curent moneda naţională s-a depreciat, faţă de luna ianuarie 2015, cu 9,5%

Aceasta este a cincea modificare a preţurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere în anul 2015. Pe parcursul lunii ianuarie preţul benzinei a fost diminuat, faţă de decembrie 2014, de trei ori succesiv în mediu cu 5,2 %. În aceiaşi perioadă, preţul motorinei a scăzut cu 4,8%.

În luna februarie preţurile la benzină şi motorină au fost modificate de două ori, prima dată preţurile la benzină s-au majorat, faţă de media lunii ianuarie, cu 4,6% şi la motorină – cu 4,9%, iar a doua oară s-au micşorat cu 1,1% la benzină şi 0,6% la motorină.

Sursa:jurnal.md