Patru ex-premieri ai Moldovei despre relaţiile cu Rusia
Moscova are la dispoziţie pârghii care să blocheze opţiunea europeană a Moldovei, crede fostul premier, astăzi om de afaceri, Dumitru Braghiş:
„Dacă informaţiile despre participarea unor companii ruseşti în privatizarea băncilor din Republica Moldova se confirmă, bineînţeles că aceasta este o pârghie, o altă pârghie este sistemul de aprovizionare cu gaze şi importul de energie electrică care, la fel, ar putea să influenţeze. De aceea, eu sunt ferm convins că astăzi există pârghii economice, fără să mai vorbim de ceea ce se întâmplă cu interzicerea exportului de băuturi alcoolice din Republica Moldova. De aceea, indiscutabil, Federaţia Rusă, Moscova are posibilităţi de a influenţa economicul din Republica Moldova prin diferite pârghii economice. Bineînţeles că cerinţele pieţei din CSI pot fi îndeplinite mult mai uşor de către agenţii economici din Moldova. Fiindcă foarte des noi suntem deprinşi încă să mai lucrăm asupra cantităţii, nu calităţii. De aceea şi ar trebui de stat mai mult şi de întreprins acţiuni care ar permite ca, odată cu înaintarea în procesul de integrare europeană, şi agenţii economici să devină mai competitivi.”
Ex-premierul din perioada guvernării comuniste, Vasile Tarlev, e de părere că relaţiile cu Rusia depind şi de Moldova, iar autorităţile de la Moscova folosesc şi anumite elemente de şantaj:
„Credeţi-mă, ei au pârghii economice, energetice şi politice. Trebuie să fim consecvenţi în acţiunile noastre şi, evident, să avem o prietenie, fiindcă ştiţi că prietenia greu se construieşte, dar obţinând-o, este şi mai greu a o menţine. Trebuie să fie dialog sincer între părţi, permanent. Fiindcă Moscova a fost tolerantă faţă de Moldova şi a fost atentă în acţiunile sale. Consider eu că şi aici va fi atentă şi va căuta mecanismul de colaborare. Însă noi avem relaţii istorice, bune relaţii istorice. Evident că trebuie să le păstrăm, dar lucrurile depind şi de Moldova.”
Europa Liberă: Trebuie Moldova să se apropie mai mult de Uniunea Europeană?
Vasile Tarlev: „Aceasta nu înseamnă că trebuie să ne duşmănim şi să luptăm cu Rusia. De iscusinţa autorităţilor depinde viitorul Moldovei.”
Un alt fost premier din perioada guvernării comuniste declară că, în 2006, i-a avertizat pe vinificatorii moldoveni că vor pierde piaţa rusă din cauza schemelor dubioase de export. Deputata Zinaida Greceanîi sugerează că trebuie verificată calitatea producţiei exportate în Rusia: „Există problemă cu calitatea? Să verificăm calitatea şi să nu politizăm şi să zicem că acesta este un gest neprietenesc, nefrăţesc. Care frate şi care prietenie?! Noi trăim într-o economie de piaţă şi haideţi să vedem dacă s-a invocat calitatea şi noi suntem siguri în calitatea noastră, să demonstrăm la toată lumea. Ce vă pare, dacă pe noi europenii acum atât de mult ne susţin, emotiv eu aş zice, ne susţin în ajunul summit-ului de la Vilnius, dar ne mai susţin pur emotiv, fiindcă niciodată piaţa europeană nu va admite pe piaţa sa produse necalitative. De aceea, decât să facem atâta gălăgie, mai bine foarte serios ne-am ocupa de problemele noastre interne.”
Europa Liberă: Dar foarte serios ce ar însemna, doamnă Greceanîi?
Zinaida Greceanîi: „Mai puţin să politizăm problema.”
Ca să fie respectată de Rusia, Moldova trebuie să aibă demnitate, este declaraţia lui Valeriu Muravschi, şi el fost premier:
„Noi trebuie să ne comportăm cu Rusia corect, dar, în acelaşi timp, cu demnitate. Nu este cazul să facem declaraţii politice şi să alimentăm rusofobia, fiindcă astfel, noi nu câştigăm nimic, pur şi simplu, turnăm apă la moara anumitor cercuri din Federaţia Rusă care promovează politica ţării. Al doilea moment: eu cred că ministerele respective şi guvernul trebuie să pună la punct sistemul nostru de control, de verificare a calităţii producţiei noastre. Îmi iau păcat pe suflet, dar nu exclud că pot fi puse la cale şi diversiuni. Acest lucru e posibil, cu atât mai mult că Rusia îşi promovează interesele nu numai în plan politic, militar, dar foloseşte şi companiile mari de-ale lor, cum ar fi Gazpromul,Lukoilul, alte companii în promovarea interesului lor. Adică asemenea companii sunt controlate de serviciile respective ale Rusiei. De aceea nu sunt excluse nici asemenea cazuri. Repet, încă o dată: noi trebuie să punem la punct sistemul de verificare a producţiei noastre, în primul rând, a vinurilor, dar mă refer şi la fructe, la legume, la sistemul de control, la laboratoare, certificate. Nimeni nu poate să iasă din Republica Moldova fără de certificatul respectiv, eliberat de stat. Sigur că eu înţeleg că şi la noi există fenomenul corupţiei, în structurile noastre. Promovarea de către noi a unei politici corecte şi cu demnitate nu înseamnă că trebuie să schimbăm vectorul politicii noastre externe.”
Guvernarea de la Chişinău va face tot ce îi stă în puteri pentru a nu se lăsa antrenată în eventuale discuţii neconstructive şi tentative de a înrăutăţi situaţia cu Federaţia Rusă – acesta a fost răspunsul premierului Iurie Leancă la întrebarea dacă se aşteaptă la alte provocări din partea Moscovei.
Sursa: europaliberă.org