Patru judecători vor fi cercetați penal

Imagine postare

ActeJudecătorii Ala Nogai, Eugeniu Clim, Valeriu Harmaniuc și Aurel Colenco vor fi cercetați penal. Consiliul Superior al Magistraturii a dat acordul Procuraturii Generale să inițieze procedura penală pe numele acestora.

Cei patru vor fi cercetați pentru că în 2008-2009, pe vremea când erau magistrați la Judecătoria Comercială de Circumscripţie, au menținut în vigoare o decizie considerată ilegală, luată de prima instanță. Este vorba despre un litigiu între agenți economici.

Aureliu Colenco a renunţat la funcţia de magistrat după ce Legislativul a lichidat instanţele economice, iar Consiliul Superior al Magistraturii l-a transferat la Curtea de Apel din Bălţi.

Actualmente Colenco este preşedintele Uniunii Asiguratorilor din Moldova. Analiștii politici cred că funcţia i-a fost oferită drept recompensă pentru serviciile pe care le-ar fi oferit anterior controversatului oligarh Vladimir Plahotniuc, dar totodată, pentru a păstra monopolul pe piaţa asigurărilor.

Numele lui Aurel Colenco a apărut în presă în cadrul unor investigaţii jurnalistice privind pronunţarea mai multor decizii ilegale, inclusiv în cazul unor atacuri raider.

Nici reputația magistratului Eugeniu Clim de la Curtea de Apel Chişinău nu este impecabilă. Presa a scris despre participarea sa în cadrul atacului de la Registru. Numele lui figurează în mai multe plângeri care urmează să fie examinate de CEDO, majoritatea vizând cazuri economice, printre care şi atacurile raider asupra acţionarilor Victoriabank din vara lui 2010.

Valeriu Harmaniuc, judecător de la Curtea de Apel Bălţi, a intrat în vizorul SIS-ului pentru că ar fi emis nişte hotărâri suspecte în detrimentul statului, favorabile unor grupări de interese financiare.  Judecătorul Valeriu Harmaniuc a menţionat în Declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012 că nu deţine automobile, în timp ce pe numele fiului său de 26 de ani sunt înregistrate trei maşini.

sursa: jurnal.md