PD a lansat o adevărată campanie de manipulare privind uninominalul; „În loc să fie rezolvate problemele cetăţenilor, nouă ni se spune să rezolvăm problemele lui Plahotniuc”
Proiectul privind trecerea la sistemul uninominal nu prevede soluţii pentru lacunele din legislaţia electorală, dar este, mai degrabă, o salvare pentru actuala guvernare. O spun reprezentanţii societăţii civile, care consideră că modificarea sistemului electoral nu este oportună şi că guvernanţii impun o agendă inventată.
Potrivit reprezentanţilor mai multor ONG-uri, care au organizat astăzi o conferinţă de presă, PD a lansat o amplă campanie de dezinformare a opiniei publice în dorinţa de a impune controversatul proiect. Totodată, membrii ONG-urilor au reiterat solicitarea privind retragerea proiectului din Parlament.
„Din 2 februarie, nu avem niciun răspuns la solicitările privind crearea unui grup de lucru pentru modificarea urgentă a cadrului legal. Din păcate, în loc să vedem modificări şi lucru intens la cadrul legal în ceea ce ţine de legislaţia electorală, noi ne-am trezit cu un proiect nou, care propune schimbarea sistemului electoral.
Proiectul nu răspunde la niciuna dintre acele întrebări urgente pe care noi le-am sesizat. Sunt probleme grave în legislaţie şi ele trebuie rezolvate. În schimb, noi suntem impuşi să discutăm o problemă ce ţine de schimbarea sistemului electoral. Din păcate, după dezbaterea din 31 martie, am asistat la o denaturare ale unor declaraţii făcute de colegi. Vrem să batem alarma şi să solicităm respectarea echidistantă a celor discutate. Să se pună accent pe problemele grave şi urgente din cadrul legal, nu pe agenda inventată privind schimbarea sistemului electoral”, a menţionat Nadejda Hriptievschi, fondatoarea şi directoarea de Programe la Centrul de Resurse Juridice din Moldova.
„Ceea ce se întâmplă în Parlament în această perioadă nu sunt dezbateri. Vedem o campanie de manipulare fără niciun pic de ruşine. Este clar că ceea ce se întâmplă este o tentativă a actualei guvernări de a rămâne la putere, pentru că ei se tem de următoarele alegeri. Sunt chestiuni clare care prevăd modificarea legislaţiei electorale, dar nu schimbarea sistemului de vot”, a spus expertul Sergiu Tofilat.
„În proiect nu sunt formulate problemele pe care trebuie să le soluţionăm. Problemele rămân, iar noi trebuie să trecem la un alt sistem. Noi nu avem soluţionarea problemelor de care avem nevoie, dar guvernare vine cu un alt proiect care îl promovează insistent şi manipulator”, a declarat, la rândul său, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.
„În loc să se rezolve problemele cetăţenilor, nouă ni se spune să rezolvăm problemele domnului Plahotniuc”, a continuat activistul civic Valeriu Paşa.
Directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, a afirmat că, în ultimul timp, se desfăşoară o campanie de manipulare, în cadrul căreia opiniile experţilor şi persoanelor publice sunt scoase din context şi distorsionate.
„În loc să urmeze recomandările făcute de către observatori în cadrul alegerilor, ni se pune pe agendă o problemă inventată. Reeiterăm că discutarea unei eventuale reforme a sistemului electoral poate avea loc, însă nu poate fi aplicată decât după scrutinul electoral din 2022. În ultimele luni, am asistat la o campanie intensă de manipulare a opiniei publice în dorinţa de a impune un subiect pe care şi-l doreşte o parte a clasei politice din Republica Moldova. Aşa-numita campanie de informare desfăşurată de PD nu este decât o campanie de dezinformare, deoarece sunt întoarse cu picioarele în sus anumite idei. Oamenilor, inclusiv personalităţilor publice, le sunt puse anumite întrebări, iar declaraţiile lor sunt prezentate în alt context. În mass-media au fost deja mai multe materiale de dezinformare. Se speculează pe dorinţa firească a cetăţenilor să avem deputaţi cât mai responsabili, însă acest lucru se face prin tehnici de manipulare foarte grosolane”, a spus Petru Macovei.
Totodată, directorul API a spus că, prin organizarea aşa-numitei dezbateri pe subiectul modificării sistemului electoral din 31 martie, guvernarea a încercat să impună ideea că există un consens larg.
„Declaraţiile experţilor sunt scoase din context, iar televiziunile din cadrul trustului General Media Group au distorsionat mesajele şi opiniile transmise de experţii care au avut obiecţii la ceea ce se întâmplă. Noi am cerut modificarea cadrului legal, însă sub pretextul acestei cerinţe se impune adoptarea în timp de urgenţă a unui proiect care schimbă sistemul electoral. Dacă guvernarea Republicii Moldova ar fi avut o dorinţă sinceră să facă acest lucru, ar fi asigurat un cadru adecvat de consultări. Ceea ce s-a întâmplat pe 31 martie numai consultări nu pot fi. Se doreşte impunerea, de fapt, a unei idei că societatea în ansamblu vrea să schimbe sistemul electoral acum. Este o idee falsă. Se doreşte să se arate că în Republica Moldova este un consens larg referitor la această reformă. Ceea ce este un alt fals”, a adăugat Petru Macovei.
Vă prezentăm mai jos Declaraţia lansată de ONG-ruile din Republica Moldova:
Solicităm Parlamentului să urgenteze procedurile de modificare a legislaţiei electorale în strictă conformitate cu adresele Curţii Constituţionale şi recomandările misiunilor locale şi internaţionale de observare a alegerilor.
Problemelor reale şi urgente din sistemul electoral au fost semnalate în hotărârea Curţii Constituţionale din 13 decembrie 2016 (validarea alegerilor prezidenţiale) şi recomandările misiunilor locale şi internaţionale de observare a alegerilor din 2014, 2015 şi 2016. Acestea includ, dar nu se limitează la, finanţarea partidelor, modul de examinare a contestaţiilor privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor, mecanismul de votare în străinătate (votul diasporei), reflectarea campaniei electorale în mass-media, implicarea cultelor religioase în procesul electoral, asigurarea drepturilor electorale ale persoanelor cu dizabilităţi şi asigurarea oportunităţilor egale pentru concurenţii electorali.
La 2 februarie 2017, 18 organizaţii non-guvernamentale au solicitat Preşedintelui Parlamentului crearea unui grup de lucru pentru modificarea cadrului legal conform adreselor Curţii Constituţionale şi recomandărilor misiunilor de observare a alegerilor. Grupul de lucru nu a fost creat nici până azi, în schimb a fost înregistrat un proiect de lege care bulversează sistemul electoral dar nu răspunde în mod adecvat la nicio problemă reală (proiectul de lege nr. 60, care prevede schimbarea modului de alegere a deputaţilor în Parlament şi anume propune alegerea celor 101 deputaţi în circumscripţii uninominale şi nu în baza listelor de partid, cum este la moment).
La dezbaterea din 31 martie 2017, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au semnalat problemele fundamentale şi lipsa oportunităţii modificării sistemului electoral până nu sunt soluţionate problemele urgente din legislaţia electorală. A fost solicitată retragerea proiectului nr. 60 şi focusarea pe modificările urgente. Conform celor mai bune practici europene, pentru a evita orice dubii de oportunism şi favoritism a partidelor de la guvernare, sistemul electorat nu poate fi schimbat pentru următorul scrutin. Din acest motiv, am propus discutarea oportunităţii modificării sistemului electoral doar după efectuarea unor analize de rigoare, cu orientarea pentru alegerile parlamentare din 2022.
Cu regret, nu există o claritate din partea organizatorilor acestor dezbateri dacă opiniile şi argumentele prezentate au fost luate în consideraţie de autori, în special având în vedere că astăzi vor continuă dezbaterile pe aspecte tehnice ale proiectului de lege nr. 60 şi ei refuză să discute despre problemele urgente din domeniul electoral. Mai mult decât atât, unele surse mass-media afiliate iniţiatorilor proiectului de lege au prezentat intervenţiile colegilor din societate civilă de la dezbaterea din 31 martie 2017 de o manieră distorsionată şi incompletă, manipulând în continuare opinia publică.
În acest context, reiterăm deschiderea de a colabora cu Parlamentul la îmbunătăţirea legislaţiei electorale şi solicităm respectuos:
- Parlamentului Republicii Moldova – crearea urgentă a unui grup de lucru pentru modificarea Codului Electoral şi a legislaţiei electorale în conformitate cu adresele Curţii Constituţionale şi a recomandărilor misiunilor locale şi internaţionale de observare a alegerilor din 2014, 2015 şi 2016;
- Autorilor proiectului de lege nr. 60 – retragerea proiectului de lege nr. 60. Iar în cazul în care se insistă pe modificarea sistemului electoral, iniţierea unor dezbateri complexe cu efectuarea studiilor şi analizelor de rigoare, cu implicarea experţilor credibili, independenţi şi echidistanţi, care să fundamenteze necesitatea reformei sistemului electoral în baza unui model optim pentru sistemul de drept şi regimul politic al Republicii Moldova. Un nou sistem de alegere a Parlamentului poate fi aplicat doar pentru alegerile din 2022;
- Instituţiilor mass-media – respectarea normelor deontologice de jurnalism şi reflectarea corectă şi echidistantă a dezbaterilor legate de modificarea legislaţiei electorale.
Declaraţia a fost semnată de:
A.O. Comunitatea ”WatchDog.MD”
Asociaţia Presei Independente (API)
Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD)
Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
Centrul de Politici şi Reforme (CPR)
Institutul de Politici Publice (IPP)
Promo-LEX
Transparency International – Moldova