iaralov-plahotniuc-botnariPartidul Democrat este lider la cheltuieli şi venituri în 2016. Asta arată rapoartele financiare prezentate de formaţiune la Comisia Electorală Centrală. Cu un buget de aproape 54 de milioane de lei, PD este la mare distanţă faţă de cele 23 de partide care şi-au făcut publice sursele financiare. În lista formaţiunilor politice care au avut cheltuieli de milioane în anul trecut este şi PSRM, urmat de celelalte partide parlamentare. 

Rapoartele financiare publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale arată că, în 2016, PD a cheltuit cei mai mulţi bani pentru presă şi materiale promoţionale. Promovarea în mass-media a costat formaţiunea peste 40 de milioane de lei, în condiţiile în care bugetul anual a constituit aproape 54 de milioane. În raport nu sunt menţionate instituţiile de presă la care au ajuns milioanele PD.

Cert este că la alegerile prezidenţiale din 2016, jumătate din cele 15 milioane de lei cheltuite în campanie a ajuns în bugetul holdingului controlat de Vladimir Plahotniuc.

În lista partidelor cu cele mai mari venituri sunt şi socialiştii, care au raportat peste 12 milioane de lei, iar aproape jumătate din această sumă a fost cheltuită pentru presă. Peste nouă milioane de lei a acumulat PLDM, urmat de PPEM şi PCRM, cu aproape şapte milioane de lei. Liberalii au raportat aproape cinci milioane de lei.

Dintre partidele extraparlamentare, formaţiunea Partidul Nostru a raportat la CEC peste patru milioane de lei, Partidul Acţiune şi Solidaritate – aproape două milioane, iar Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr – puţin peste jumătate de milion de lei.

În acest an, formaţiunile care au obţinut rezultate bune la alegerile parlamentare şi locale au primit bani din bugetul public. Astfel, peste opt milioane de lei au fost încasate de PLDM, câte şapte milioane au ajuns la PD şi PSRM, aproape 6 milioane au fost primite de PCRM, iar cu un milion mai puţin a ajuns la PL.

Potrivit CEC, partidele care nu şi-au prezentat rapoartele financiare riscă sancţiuni de până la 15 mii de lei.

Sursa:jurnal.md

(30 accesari)