PD, împotriva unui procuror general european

Imagine implicită

PDNegocierile PLDM-PD-PL au ajuns, într-adevăr în impas, doar că blocajul total despre care vorbeşte Marian Lupu este cauzat anume de PD. Declaraţia a fost făcută de către liderul PL, Mihai Ghimpu, care acuză PD că încearcă să inducă în eroare societatea precum că PL ar fi de vină că negocierile nu se mişcă din loc. Totodată, liderul PL afirmă că PD şi PLDM vor să guverneze împreună, cu susţinerea tacită a comuniştilor.

„Marian Lupu a spus: „Blocaj total”. E adevărat. Blocaj total din partea PD. Până la întâlnirea de ieri cu colegii noştri europeni, aceste două partide, PLDM şi PD, au încercat să convingă societatea că nu se creează alianţa pentru că Ghimpu vrea funcţia de preşedinte. Au găsit o formulă să dea vina pe PL. Astăzi le-am spus să scriem în acord că „Ghimpu NU vrea să fie preşedinte” şi gata, să nu mai mozolească această pastilă”, susţine liderul liberalilor.

Totodată, Mihai Ghimpu a declarat că oficialii europeni au spus ieri că susţin formarea unei coaliţii PLDM-PD-PL, recomandând următorul compromis: cele trei partide formează o comisie care va face o propunere în termen de trei luni pentru soluţionarea problemei privind alegerea preşedintelui; PLDM va propune prim-ministrul, PD – preşedintele Parlamentului, PL-ului îi vor reveni ministerele pe care le-a deţinut înainte să fie exclus din Guvern.

Un subiect important, discutat cu oficialii europeni, a fost cel legat de desemnarea unui procuror general din UE.

„Procurorul general urmează a fi o persoană non-politică, desemnată în consultare cu Comisia Europeană, ceea ce va transmite un semnal la Bruxelles că noul guvern al RM este gata să înceapă procesul atât de necesar de reformă. Aceasta ar putea duce la o misiune UE în domeniul justiţiei”, este concluzia exprimată de oficialii UE, făcută publică de Mihai Ghimpu.

Or, anume aici apare blocajul total din partea PD, afirmă liderul liberalilor. Potrivit lui, după discuţiile de ieri, astăzi PD a venit cu pretenţii clare legate de funcţia de procuror general. „Noi putem ceda şi în continuare, dar dacă asta rezolvă problemele cetăţenilor, nu ale cuiva. Această foaie este departe de reforme”, spune preşedintele PL.

Mihai Ghimpu a mai declarat că PD îşi doreşte o guvernare tacită cu PCRM. În context, acesta a atenţionat PLDM că depinde foarte mult de ei ca acest lucru să nu se întâmple.

„Noi am făcut tot posibilul să există această alianţă, să fie ales preşedintele Parlamentului, dar odată ce permanent sunt căutate motive pentru a învinui PL ca să te duci cu comuniştii, asta întrece orice limită. Nu putem fi la cheremul cuiva. Noi vrem guvernare pentru oameni, vrem combaterea corupţiei, dar pentru asta e nevoie de reforme, în primul rând începând cu Procuratura”, a adăugat Ghimpu.

De menţionat că tot astăzi surse din cadrul partidelor negociatoare au declarat, pentru Jurnal, că PD nu vrea să nici în ruptul capului să cedeze funcţia de procuror general şi respinge categoric ideea unui procuror general european pentru RM. Aceleaşi surse ne-au declarat că şi oficialii europeni, care au discutat ieri timp de patru ore cu liderii celor trei partide, au pus PD-ul la perete anume din acelaşi motiv.

Propunerea ca funcţia de procuror general să fie depolitizată şi ocupată de un procuror european a fost făcută de liberali acum câteva zile, la una dintre rundele de negocieri. Totodată, mai mulţi lideri de opinie din ţară şi-au exprimat susţinerea acestei idei.
Sursa:jurnal.md